Har de fire kommunene over 15.000 innbyggere ved utgangen av 2018 får de 20,5 millioner kroner i reformstøtte. Havner under streken får de kun 5,1 millioner kroner. Dermed er det duket for et svært spennende år i forhold til utvikling av befolkningstallene, spesielt for Lenvik kommune.

Hvilket blir Senja sitt kommunevåpen - les sak og gjør opp din mening her.

Det er nemlig «motoren» i Midt-Troms som står for den aller største innbygger-lekkasjen i 2017. I fjor ble det 53 færre innbyggere i Lenvik. Innbyggertallet per 1. januar 2019 legges til grunn ved utmålingen av reformstøtta, som skal utbetales i 2020. Ordfører Geir Inge Sivertsen har klar tale.

– Vi må bare føde flere unger, slår han fast.

– Vi må komme over 15.000 innbyggere. Vi har altså 25 innbyggere å gå på. Vi må holde på disse 25 og helst bli flere, sier Sivertsen.

Prosjektleder Hogne Eidissen oppfordrer til å mobilisere litt ekstra for å øke folketallet.

– Så vidt jeg vet er det 2019 som skal legges til grunn. Jeg har sett den totale nedgangen til Senja-kommunene, men har ikke gått grundig til verks. Men det er klart at dette er snakk om mye penger. Vi er jo meget interessert i å få tak i 20,5 millioner kroner, sier Eidissen til Folkebladet.

Store svingninger i Lenvik

Det svinger stort. For Lenviks del var det en stor vekst fra 2015 til 2016. Da økte folketallet med 79 personer.

– Folketallet har gått mye ned bare på et år i Lenvik?

– Ja, det har det. Det er klart at vi ønsker for hver kommune og samla sett at de får vekst. Nå gjelder det i forhold til å få økning i befolkningstallene av mange årsaker. Her må det nok mobiliseres litt ekstra, sier Eidissen.

– Et veldig spennende år

– Lenvik har den største utfordringen?

– Ja, slik det ser ut må er det Lenvik. Tallene svinger jo en del opp og ned, vi må bare jobbe ufortrødent videre på generelt grunnlag for å få folketallet til å øke. Det må hard jobbing til for å snu denne utviklingen. Vi står nå overfor et veldig spennende år i forhold til innbyggertallene, sier Eidissen.