Folkebladet har fått flere henvendelser fra lesere som oppdaget det merkelige lysfenomenet på himmelen torsdag kveld.

Tonni Nylund har lagt ut en video på Youtube, hvor du kan se fenomenet. Videoen kan du se over artikkelen, sammen med en video filmet fra Sørreisa.

– Filmet mystisk lys på himmelen sør for Gibostad i 18-tiden i kveld retning vestover før det plutselig «eksploderte» og ble borte, skriver han til Folkebladet.

På samme tid fikk Folkebladet også tips om at det samme lysfenomenet var sett over Sørreisa.

Harstad Tidende har også fått reaksjoner fra lesere som oppdaget fenomenet torsdag.

- Trodde først det var et fly fordi det så ut som det hadde lyskastere. Men det var helt stille, og løste seg opp etterhvert og forsvant, skrev Beate Kiil Karlsen til avisa torsdag kveld, og la til at fenomenet hadde blitt observert både i Gratangen og på Sjøvegan.

HT skriver at flere medier i Nord-Norge har skrevet om det merkelige lyset, som så ut til å strekke seg fra Kirkenes til Lofoten, under en strålende, isklar kveldshimmel.

- Det som ble sett over Nord-Norge var etter det jeg har klart å finne ut - 2. stegets De-orbit-burn - der 2-raketter (eller 2-steget som vi kaller det) startet motoren kort for å bremse opp slik at den faller ned kontrollert, skriver Dr. Pål Brekke, seniorrådgiver romforskning ved Norsk Romsenter i en epost til Folkebladet.

Han skriver videre at 2. steget sitter på toppen av hovedmotoren som løfter raketten opp. Hovedmotoren brenner i litt over to minutter - før den kobles av og lander tilbake på jorda. 2-steget starter så motor og løfter satellittene opp til riktig høyde før de slippes løs.

– Så går 2 steget fortsatt i bane rundt jorda. Ved hjelp av små rakettdyser (med kald gass) så snus raketten slik at hovedmotordysen peker mot fartsretningen.  Det er disse gassene som omgir raketten når den blir sett gli over himmelen i Nord-Norge - og de synes når de blir opplys av sola.

Han har også lagt ved link til en Youtube-video.