Teknisk sjef Reidar Berg i Salangen kommune sier til Folkebladet at de ser på ulike løsninger, men ser at den aller beste er å utvide eksisterende kirkegård.

Dialog med private grunneiere

– Ja, vi har graver for noen år til, men begynner å se enden. Det desidert enkleste ville være å utvide eksisterende kirkegård. Da slipper en å kjøre bort for å komme til kirkegården. Om det er mulig vil vi prøve å få dette til. Men det er private eiere rundt kirkegården, så vi må gå i dialog med dem og prøve å få til en avtale, sier Berg.

– Vi håper at vi klarer å komme til en avtale i løpet av 2018. Klarer vi det er mye avklart, sier Berg.

Satser på frivillig avtale

– Kan det være aktuelt å ekspropriere grunn om kommunen ikke får en avtale med grunneierne?

– Vi satser først og fremst på å få til en frivillig avtale. Men vi har mulighet til å regulere området og sånn sett ekspropriere. Men det må i tilfelle være siste utvei, sier Berg.

– Vi må ta en jobb fremover å se hva som kan være aktuelt. Men det er ikke mange andre arealer enn på Vasshaug som egner seg nært sentrum, sier han.

Også kirkevergen mener en utvidelse er den beste løsningen.

– Det er absolutt behov for å utvide i nær fremtid. Det er omkring 200 ledige graver igjen, helt nederst på kirkegården mot Idrettsheia. Det er vanskelig å beregne hvor lenge det er til det er fullt. Det er jo også slik at når en ektefelle dør blir det ofte satt av plass til den andre ektefellen. Og vi ser det som best å utvide den eksisterende kirkegården. Det vil være det enkleste i forhold til stell og vedlikehold. Også at den ligger nært kirka er en fordel for dem som vil bruke kirka, sier kirkeverge Tonje Østvik.