Målselvs nye rådmann, Ole Frode Mikkelsgård, fikk en drømmestart i sin nye jobb. Sammen med økonomisjef Pål Mathisen kunne han nemlig presentere kommunestyret et årsregnskap for 2017 med 15, 1 millioner kroner i pluss.

– Ja, dette var jo en grei start, smiler Mikkelsgård.

Økt skatt, mindre renter

– Det handler i stor grad om økte inntekter ut fra både økt skatteinngang, inntektsutjevning og en lavere rente enn forutsatt. Det er dette som utgjør brorparten av mindreforbruket, sier Mikkelsgård.

Regnskapet viser at Målselv fikk 6, 38 millioner kroner i økt skatteinngang og inntektsutjevning og 4, 77 millioner kroner i netto renteinntekt.

Men også driftsregnskapet er hyggelig lesning for Målselv. Det viser at driftsenhetene gikk med et mindreforbruk på 3, 6 millioner kroner.

– Dette gir oss et handlingsrom og det gir oss mulighet til å sikre bolyst og næringsutvikling og ting vi ellers ikke ville klart, sier Mikkelsgård.

Men samtidig er rådmannen påpasselig med å understreke at fjorårets resultat ikke gir noen form for slingringsrom på driften i det året vi er inne i.

– Det blir fortsatt stramme vilkår på drift. Vi ser at vi har utfordringer på driftsiden i 2018, sier han.

Settes på bok

Politikerne har foreløpig ikke øremerket noen tiltak som vil nyte godt av millionoverskuddet.

– Pengene settes på bok inntil videre, sier Mikkelsgård.

Ordfører Nils Foshaug er naturlig nok fornøyd med fjorårets resultat.

– Det er veldig bra å ikke begynne det nye året med å måtte ta inn underskudd, men de som trodde at vi nå har 15 millioner å flotte oss med må tro om igjen. Pengene settes av på fond, og det kan være greit å bruke tid på å tenke på hva man kan bruke pengene på og hva man ikke bør bruke pengene på, sier Foshaug.

Men det ligger i kortene at Målselv vil komme til å bruke en del penger på næringsutvikling.

– Vi må se totalen her, men næringsutvikling er viktig. Uten aktivitet blir det lite med skatteinntekter, sier Foshaug.