Det har hersket mye tvil rundt hva som skal skje med NH90-helikoptrene. Ti år etter at de skulle vært i drift, har enda ikke alle helikoptrene blitt levert.

I januar ble det kjent at forsvarssjefen ville la fregattene få alle de skandaleomsuste helikoptrene blant annet for å sikre fregattenes evne til å oppdage og bekjempe ubåter. Dette har også ført til spekulasjon rundt 337-skvadronen på Bardufoss sin fremtid, men forsvarsministeren har avfeid at skvadronen er truet.

Tidligere har kansellering av kontrakten blitt trukket frem som et alternativ, men mandag sa forsarsminister Frank Bakke-Jensen (Høyre) i Stortinget at NH90-maskinene skal være operativ hos Kystvakten, skriver aldrimer.no, som først omtalte saken.

– Vi skal finne løsninger som gjør at Forsvaret kan levere på det nivået som er forutsatt i langtidsplanen for Forsvaret. Langtidsplanen legger opp til at NH90-helikoptrene skal være operativ på Kystvakten i 2022 med en gradvis oppbygging i perioden. Når NH90-helikoptrene går over i en fase med normal drift, kan vi konkludere med hvor mange flytimer det er hensiktsmessig å få ut av de 14 helikoptrene vi skal ha, sa forsvarsministeren.

Det var Wilfred Nordlund fra Nordland Senterparti som stilte spørsmål til forsvarsministeren om hva regjeringen foretar seg for å sikre Kystvakten helikopterkapasitet, skriver aldrimer.no.