I saken viser formannskapet til prosessnotat fra KS- advokaten de bruker i saken. Formannskapet har vedtatt å sende et formelt prosessvarsel til Sverdrup etter tvistelovens paragraf 5–2 med krav om reduksjon i etterlønna.

Siste mulighet for enighet

Både prosessnotatet fra advokaten og prosessvarslet er unntatt offentlighet, men ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) kommenterer saken slik.

– Sverdrup får dette varselet fra oss som hun har mulighet til å respondere på. Dette er ei oppfordring om å ta stilling til kravet og grunnlaget. Hvis Erla Sverdrup avviser kravet og ikke vil forhandle om løsning vil neste rettslige skritt være å ta ut forliksklage ved det forliksrådet Sverdrup i dag har sin bopel. Dette er på en måte den siste mulighet til å komme til enighet, sier Alvig Espenes til Folkebladet.

– Generelt mener Dyrøy kommune at det har fremkommet informasjon i etterkant av at avtalen ble inngått som tilsier at den bør reforhandles. Sverdrup har tidligere vært invitert til forhandlingsbordet, men har ikke ønsket det. Nå får hun et formelt prosessvarsel som gjøre at saken blir litt mer alvorlig, sier Alvig Espenes.

– Hva sier KS-advokaten?

– Det antydes jo her at vi har en sak. Derfor går vi videre. Det er også kjent fra før av at vi fikk den nye informasjonen i ettertid. Dette går ikke bare ut på at hun hadde fått et jobbtilbud, men at hun var i en aktiv prosess som ikke var kjent for dem hun forhandla med, og sånn sett fremstilte seg selv i en vanskeligere situasjon enn det som var tilfelle. Vi mener fortsatt at det var riktig å inngå en sluttavtale, men dette går på omfang og størrelse, sier Alvig Espenes.

– Jeg håper nå at hun stiller slik at vi slipper å gå videre med saken, sier Alvig Espenes.

Sverdrup har fått en frist til 1. mars med å gi et svar.

– Ingen gavepakke

Folkebladet tok kontakt med advokat Jarle Øra som har representert Sverdrup i saken.

– Jeg vil først si at det forbauser meg at ordføreren sier det hun gjør når disse brevene er unntatt offentlighet. Men henne om det. Brevet som har gått til Sverdrup har blitt feiladressert så hun har ikke fått det enda. Skal jeg uttale meg i saken er det for egen del nå. Fort det første vil jeg si at denne avtalen aldeles ikke er noen gavepakke til Erla. Det er en av de dårligste avtalene for klienten som jeg har vært med å forhandle. Det fremgår jo at dette har skapt en bølge av misunnelse over at hun fikk jobben som personalsjef. Hun hadde flaks som fikk denne jobben. Og det må da gå an også for politikere i Dyrøy å glede seg over dette, sier han.

– Skulle stå fritt

– I kontrakten er det tatt inn et eget punkt, en bestemmelse at hun har full anledning til å søke, få og ta andre jobber. Det ble vedtatt av formannskapet, det er det ingen tvil om. Skulle de avvist kontrakten måtte det være fordi de ikke ville ha med den bestemmelsen, ingenting annet. De kan ikke i etterkant komme å klage på dette. Hensikten fra vår side var jo nettopp det at hun skulle stå fritt til å søke og få andre jobber, sier han.

Øra mener det ikke har noen betydning hvor Sverdrup var i prosessen i å ta en annen jobb.

– Overhodet ikke. Det punktet i avtalen var allerede vedtatt. De kan ikke da endre på dette i ettertid. Jeg vet ikke hva Erla sier, men dette er i hvert fall min klare holdning, sier Røa.

Tror de ikke kommer noen vei

– Hun har fått mye negativ omdømme på grunn av skriveriene til kommunen. Ikke minst fordi en Frp-politiker i Dyrøy har gitt feilopplysninger til media i saken. Hvis kommunen mener dem har gått glipp av penger, så kan de skrive det på kontoen for omdømmetapet til Erla Sverdrup, fortsetter Røa.

– Jeg synes det er veldig rart at kommunen ikke har annet å holde på med. Jeg har ingen tro på at de kommer noen vei med søksmål i denne saken, avslutter Røa.