Folkebladet sitter med en liste med påståtte feil og mangler gjort under byggingen av skolen, og som har medført av overleveringen av det 8.000 kvadratmeter store skolebygget har drøyd i over et halvt år etter overleveringsfristen.

– 16 datakabler kuttet tvert av under utskifting av skillevegger. Disse måtte byttes i sin helhet.

– Taklekkasje i aulaen grunnet uvøren framferd av folk som har vært på taket.

– Materialer som er brukt på veggene i oppholdsrom er av skjør gips og har allerede fått synlige skader.

– Våren 2016 sank hele bygget flere centimeter på grunn av sig i grunnen. Det skal være godt synlig på flere søyler som står i første etasje.

– Branntettemasse i rørgjenomganger i veggene måtte skiftes ut på grunn av at massen ikke lenger er godkjent.

– Sprekker i gulvet i foajeen.

Fylkesutbyggingssjef Jan Inge Hille bekrefter noen av punktene. En rekke underleverandører har jobbet med å rette opp disse manglene siden i fjor sommer, men ennå er ikke byggherren Troms fylkeskommune fornøyde.

Vil ikke overta

Fylkesbyggesjef Jan Inge Hille og hans folk var på befaring for en og en halv uke siden, og skolen skulle overleveres forrige mandag. Men slik gikk det ikke. Troms fylkeskommune nektet å overta skolen fordi de mener at NCC ennå ikke har rettet opp alle feil og mangler, samt at den skriftlige dokumentasjonen er mangelfull. NCC på sin side mener fylkeskommunens avgjørelse er urettmessig i forhold til kontraktforståelsen.

Fylkeskommunen krever at taktekket der lekkasjen har oppstått skiftes ut i sin helhet, og at overflateskader, hovedsaklig på dører og dørkarmer, rettes opp før fylkeskommunen godtar å overta skolen.

Stemningen skal ha vært litt opphetet etter befaringen og fylkeskommunens avslag på å overta skolen, ifølge Hille, men nå skal partene ha kommet inn i en bedre dialog.

– Overtakelsen endte med at vi takket nei og spilte ballen videre til NCC for at de skulle komme opp med en løsning. Stemningen var litt overopphetet den dagen, men når folk har fått tenkt seg litt om er vi blitt litt mer konstruktive. Vi har en god dialog nå, sier Hille.

Hille sier at partene har snakket godt sammen hele tiden, selv om det har kunnet framstå som om de er rykende uenige. Men han erkjenner at det har vært en til dels tilspisset dialog.

– Siste ord er ikke sagt i denne saken, men forhåpentligvis vil det foregå i en litt hyggeligere tone enn det siste halve året.

Dagbøtene «brukt opp»

Hille sier at dagbøtene på 20 millioner kroner for lengst er «brukt opp».

– Det er et tema som ble avsluttet i høst. Jeg forventer at dagbøtene påløper. Det står klart nok i kontrakten, men dette er noe som foreløpig ikke er diskutert. Det kommer opp når sluttoppgjøret skal diskuteres, sier Hille.

Skulle NCC raskt oppfylle fylkeskommunens krav om å rette opp skader på tak og overflater, vil skolen uansett ikke bli tatt i bruk før til neste skoleår til høsten.

– Det er mulig den vil bli brukt i forbindelse med eksamen til våren, men skolen tas ikke i bruk i sin helhet før til neste skoleår, sier Hille.

Entreprenøren: – Skolen er overlevert

Distrikssjef i NCC, Svein-Arne Sivertsen, mener at Bardufoss videregående skole er overlevert til Troms fylkeskommune.

– Etter vår forståelse av kontrakten har vi overlevert skolen. Vi mener fylkeskommunen ikke har hjemmel for å nekte å overta etter normal standard. Der står egentlig saken nå. Når vi har anført i protokollen at skolen er overlevert, så er den det etter vår mening. Vi mener skolen er overlevert, og jeg håper sunn fornuft vil seire her, slik at vi slipper et rettslig etterspill. Det ville vært for dumt, sier Sivertsen.

Han sier at NCC nå holder på å «kvittere ut» de siste manglende. Sivertsen mener taket er tett, men det skal befares til våren. Ripene i gulvet i foajeen er ikke nok til at fylkeskommunen kan nekte å overta skolen, mener han.

Når det gjelder den listen med mangler som Folkebladet presenterer, og som skal ha vært årsaken til forsinkelsene med overleveringen, ønsker ikke Sivertsen å kommentere dem. Han fastholder at forsinkelsene skyldes spørsmålene om innerveggenes brannegenskaper og at branntettemassen som er brukt i rørgjennomganger i veggene ikke er godkjent.

– I hovedsak er det dette som er årsaken til utsettelsen. Jeg sa tidlig når dette ble avdekket at vi fort kom til å komme inn i 2018 før skolen kunne overleveres. Jeg har ingen kommentar til de øvrige påstandene. Jeg forholder meg til at det er kjørt en ferdigbefaring, og at det er som jeg sier ripene i gulvet og bekymringene rundt taket som er gjeldene, sier Sivertsen.

NCC har i hovedsak bare bruktunderleverandører som har stått for grunnarbeidet og byggingen av skolen på Rustahøgda.

NCC og Troms fylkeskommune er heller ikke enige om sluttoppgjøret når det gjelder utbyggingenav Senja videregående skole som var ferdig i 2015.