Jubelen var stor da Senjahopen fiskerihavn ble oppført i National Transportplan (NTP) med en tildeling på 139 millioner i de to neste periodene 2018-2029.

Ei tildeling på 39 millioner kroner er lagt til den første perioden, mens resterende hundre millioner kroner er lagt til den siste perioden. Ordføreren sier prosjektet er svært viktig ikke bare for kommunen, men for Senjas fremtid.

– Arbeidet med fiskerihavna i Senjahopen er det viktigste vi jobber med nå, det er ikke noe mer viktig for Berg, Senja kommune og fiskeriet på Senja, sier Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen til Folkebladet.

Nye kriterier

Ifølge de nye kriteriene for å søke på statlig garanti, må kommunen selv overta prosjektet fra Kystverket.

– Det er helt klart at det ligger noen heftige kriterier til grunn for å få godkjent statlig garanti. Det betyr at vi må utføre prosjektet fra prosjektering til gjennomføring, men Berg kommune er klar, det er vi er nødt til å være. Vi kan ikke sitte å si det blir for heftig, og at vi ikke får det til, det skal vi, avslutter Jakobsen.

Søknad

I desember ble det kjent at Stortinget har gjort et vedtak som sier at kommuner og fylkeskommuner kan søke etter en statlig garanti for å kunne starte opp prosjekter tidligere.

– Vi søker nå om å ta opp et lån på denne summen som vi får betalt tilbake fra staten i 2023. Skal vi ha en utvikling som vi forventer de neste årene i fiskeri-industrien, kan ikke dette prosjektet vente, forklarer Jakobsen.

I vedtaket som ble gjort står det at rådmann i kommunen skal tilpasse søknaden etter de nye kriteriene. Ettersom kommunens rådmann Tore-Jan Gjerpe er sykemeldt, faller søknaden på fungerende rådmanns bord.

Jakobsen forteller til Folkebladet at det er plan- og næringsleder Wenche Pedersen, som i første omgang trer inn i denne rollen. Søknadsfristen for å sende inn søknaden er 16.mai.

På kommunestyremøtet la rådmann Gjerpe frem at kostnaden kan komme til å koste opp til 220 millioner med et kai-anlegg.

MØTE: Kommunestyret møttes 15. februar på Skaland vedtok å søke på statlig garanti.Foto: Caria Hansen Foto: Carina Hansen