For et år siden tok Janne Grethe Sand fra Husøya et kurs i strikkedesign. Knapt ett år etter har hun solgt fire egne strikkedesign til nasjonale blader.

- Det er jo kjempeartig det, og veldig artig om folk vil strikke oppskriftene mine, sier Sand.

Hun strikket sitt første plagg da hun var åtte år gammel; ett parr babylester til nabojenta. Siden da har hun elsket og strikke, og strikkeprosjektene har etterhvert blitt mange. Da hun flyttet fra Finnsnes og til Husøya ble tilgangen på garn begrenset. Hun bestemte seg i 2011 for å bestille inn et eget parti med garn både for seg selv og for andre.

Eget firma

- Jeg startet opp et eget firma slik at jeg kunne selge garn til andre, forteller Sand.

Firmaet fikk navnet «Idas» etter Sands datter og har egen nettbutikk. I tillegg til strikkebutikken reiser Sand mye rundt på messer og strikkekafeer for å selge garn.

- Det er litt artig på messer for da er det som regel de som står i bodene jeg selger mest til, for de strikker så mye mens de står der, ler Sand.

I fjor tok hun et kurs i strikkedesign.

- Jeg lærte kjempemye nytt på det kurset. Det var veldig nyttig, sier Sand.

Mens hun gikk på kurset laget hun en jakke som hun bare på gøy forsøkte å sende inn til ukebladet Familien, som er norges største ukeblad på strikkeoppskrifter.

- De kjøpte det med en gang og det ble publisert i et eget strikkehefte i Familien i fjor. Det var kjempeartig, særlig siden det ikke var så gjennomtenkt, forteller Sand.

På trykk i Familien

Siden kurset har Sand laget flere oppskrifter og strikkedesign. Nå har hun også solgt to nye oppskrifter til Familien.

- Øyfjord-genseren, som er oppkalt etter Øyfjord som fjorden ved Husøy heter, kommer på forsiden av Familien 19. mars. Og så kommer Bergfrue-kofta i et eget strikkehefte i Familien i begynnelsen av april. Kofta har en blomsterrad med blomsten Bergfrue, derav kommer navnet, forteller Sand.

I tilleg har hun solgt en herregenser til bladet Garn.

- Det er klart det er artig å strikkeoppskriftene på trykk. Det er litt skummelt også. Jeg er litt redd for at folk ikke skal bli fornøyd, at det skal være en feil eller noe, sier hun.

Hun synes det er kjempegøy å lage egne design, selv om det er tidkrevende.

- Det er en hel prosess. Man må ha maske-radene til å stemme med de forskjellige størrelsene, og det er brøk-regning når man skal regne ut fellingene. Det er masse mattematikk i å lage en strikkeoppskrift. Jeg synes det er veldig artig når jeg har skrevet den ferdig og kan strikke den og se hvordan det blir, sier Sand.

Hun har også laget Øyfjord-votter etter Øyfjord-genseren, som hun har solgt mange oppskrifter til.

-Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger på dem, sier hun.

Og hun har masse nytt på gang.

- Jeg har masse i hodet som venter på å komme ut, sier Sand, og forteller at hun akkurat nå jobber med en damegenser og en poncho.

I tillegg til strikkebedriften jobber Sand noen timer hver dag på Brødrene Karlsen på Husøya. Men hun håper å etterhvert kunne leve av strikkingen.

- Jeg håper jo det å kunne leve av det i framtiden, men akkurat nå er det bare artig å holde på med det og så får vi se hva som skjer i framtiden, sier hun.

KOFTE: Bergfrue-kofta til Janne Grethe Sand kommer på trykk i Familien i april. Foto: Privat