Mye kan tale for at hun blir erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Og hun er nå på bedringens vei. Om hun blir erklært frisk og at det ikke er gjentakelsesfare under rettssaken kan det gå denne veien.

På bedringens vei

Forsvarer Ulf Hansen forteller at den psykisk syke kvinnen nå er i en viss bedring.

– Hun får også videre ha opphold på Åsgård sykehus. Rettspsykiaterne har nå bedt om få utsatt frist for skriftlig uttalelse til 15. april, på grunn av at dette er en komplisert sak, sier Hansen til Folkebladet.

– Kan du si noe om den sikta kvinnens tilstand?

– Det jeg kan si er at hun er under ei god og forsvarlig behandling på Åsgård sykehus. Det har skjedd en klar bedring i hennes helsetilstand. Men det er åpenbart at hun har vært syk over lang tid. Så dette vil ta sin tid, sier Hansen.

– Hvordan vurderer du henne i forhold til å gjennomgå en rettssak?

– Jeg vil si det slik at det ville overraske meg veldig om de rettssakkyndige kommer til noe annet enn at hun ikke var strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet, svarer Hansen.

Kan bli frikjent

Skulle hun bli erklært strafferettslig utilregnelig er det etter det Folkebladet vurderer to mulige utfall i saken. Siden den sikta er under bedring kan et springende punkt i saken bli om hun blir erklært frisk eller ikke når saken kommer opp. Blir hun erklært frisk og at det ikke foreligger fare for gjentakelse kan det ende med frifinnelse slik en sak i Harstad nylig endte. En 39-åring drepte sin mor, men ble frikjent av retten. Han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket, men ble erklært frisk under rettssaken, og det var ikke fare for gjentakelse. Blir hun ikke erklært frisk kan det ende med at hun blir dømt til tvungent psykisk helsevern. Men forsvarer Ulf Hansen ønsker ikke å kommentere eller spekulere i dette nå.

– Stor påkjenning

– Forstår hun hva hun har gjort?

– Ja, hun har full innsikt i hva som har skjedd. Det er klart at det er ei veldig stor påkjenning for henne å ta inn over seg hva hun har gjort. Men hun skjønner samtidig at det er en følge av hennes svært syke tilstand som har forårsaket den særdeles tragiske handlingen, sier Hansen.

– Det er klart at det har vært ei særdeles tung bør å bære fra det tidspunktet hun skjønte hva som hadde skjedd, fortsetter Hansen.

– Hva kan tidsperspektivet være nå?

– Nei, jeg hadde håpa på at vi skulle få denne saken avsluttet før sommeren. Jeg tror det ville være bra for alle parter å få lagt tingene på plass, både hva de sakkyndiges konklusjon er og hvilke reaksjoner som måtte komme. Derfor håper jeg vi vil få det avsluttet før sommeren, sier Hansen.

BEDRE: Forsvarer Ulf Hansen forteller at kvinnen har en bedre helsetilstand. Foto: Ronald Johansen