Det er en medeier og tidligere daglig leder i selskapet som har begjært gransking av selskapet etter en intern konflikt hvor de to eierne av selskapet har vært uenige om samarbeid, heter det i kjennelsen til Senja tingrett.

De to eierne skal ha diskutert løsninger for å avvikle det felles eierskapet, men skal ikke ha kommet til enighet om salg av aksjene i selskapet. Den tidligere daglige lederen driver i dag en annen bedrift.

Engasjerte advokat

Da de ikke kom til enighet engasjerte hun advokat og i desember i fjor mottok Senja tingrett en begjæring om gransking fra advokat Kjetil Wibe på vegne av hans klient. De mener gransking er nødvendig for å kunne avklare de faktiske forhold da medeieren blant annet skal være nektet informasjon av vesentlig betydning, herunder mangelfull opplysning om ansettelses- og lønnsforhold, praktiske og økonomiske konsekvenser av bytte av regnskapsfører, inngått konsulentavtale og øvrige økonomiske disposisjoner.

Selskapet motsatte seg begjæringen via advokat Trond Skogly, da de mente det ikke forelå saklig grunn for granskingskravet, samtidig som de pekte på at saksøker har startet virksomhet i konkurranse med selskapet og hevdet hun således har vesentlige interesser som strider mot selskapets interesser. De ba retten om å avvise granskingen.

Kritikkverdig

Retten, ved dommerfullmektig Julie Sofie Lerum kom imidlertid til at det var saklig grunn og tok til følge begjæringen om granskingen av frisørsalongen. I kjennelsen peker retten blant annet på at det er kritikkverdig at opplysninger er tilbakeholdt, og viser til referat fra styremøter som retten mener gir helt klare holdepunkter for at dette har skjedd. Retten påpeker videre at de er av den oppfatning at selskapets frykt for at medeierens begjæring om gransking er for å skade virksomheten, er ubegrunnet. Dette da medeieren eier 50 prosent av aksjene og har interesse i at verdiene i selskapet består.

Retten sier videre at de finner saksøkers interesser som legitime, og kan verken se at begjæringen er misbruk av granskingsinstituttet eller selskapets interesser.

Retten har oppnevnt advokat Oddvar Eriksen som gransker i saken, og omkostningene ved granskingen skal bæres av frisørsalongen. Selskapet må innen seks uker etter avsigelsen av kjennelsen betale et depositum på 50.000 kroner som sikkerhet for gjennomføring av granskingen. Selskapet må etter rettens kjennelse også betale saksomkostninger til medeieren på i overkant av 23.000 kroner.

Vil ikke kommentere

Medeieren sier til Folkebladet at hun ikke ønsker å kommentere saken ut over det som står i kjennelsen.

– Jeg er fornøyd med at begjæringen om gransking er tatt til følge og noe mer utover det ønsker jeg ikke å si, sier hun.

Den andre eieren i selskapet sier til Folkebladet at hun er glad for at granskingen nå skal finne sted.

– Jeg er glad for at en objektiv tredjepart skal inn og hjelpe til med å sikre fremtiden både til bedriften og alle mine ansatte. Jeg er også veldig fornøyd med at dette vil kunne redusere tiden mine ansatte må stå i usikkerheten om fremtiden, sier hun.