Lenvik kommune får som kjent stryk i en forvaltningsrapport fra KomRev Nord for å ha brutt anskaffelsesreglene og habilitetsreglene i forbindelse med en innkjøpssak. Torsdag behandlet kontrollutvalget i Lenvik rapporten, og der ble ord som «flaut», «sjokkerende» og «alvorlig» brukt av flere av kontrollutvalgets medlemmer for å beskrive forholdende som beskrives.

Stusset på telefonoppringning

Revisjonssaken har rullet og gått helt siden KomRev Nord varslet om et funn i januar i fjor. Under kontrollvalgsmøtet torsdag ga Gregussen uttrykk for at prosessen siden den gang har vært krevende. Hun fortalte i den anledning om en utidig telefonoppringning.

– Allerede i mai, da vi bestemte oss for å undersøke saken, ringte kommunens informasjonssjef meg og spurte hva vi holdt på med og hva vi hadde snakket om i et lukket møte. Dette har jeg tenkt mye på, og i ettertid har jeg tenkt at det at han kontaktet meg på et så tidlig tidspunkt i saken kan bety én av to ting. Enten at administrasjonen har liten kompetanse om kontrollutvalgets rolle og administrasjonens innsynsrett i pågående saker i lukkede møter, eller at administrasjonen allerede på det tidspunktet var klar over alvoret og omfanget av saken, sa Gregussen.

Til Folkebladet opplyser hun at telefonoppringninga fra informasjonssjefen fant sted 2. mai i fjor.

– Hva svarte du?

– At han måtte vente til saken var behandlet ferdig, samt at administrasjonen, media og alle egentlig måtte forholde seg til at kontrollutvalget måtte ha arbeidsro i en krevende prosess — det er ingen som får «inside-informasjon» i en slik sak, sier Gregussen.

Avisartikkel var bakgrunnen

Informasjonssjef Arve Svestad i Lenvik kommune bekrefter telefonoppringninga, men avviser at det var for å spørre om ting som hadde skjedd i et lukket møte i kontrollutvalget.

– Jeg ønsket mer informasjon om hva som hadde skjedd i et møte basert på det Kommunal Rapporat hadde skrevet en sak, samt en lederartikkel om. Siden journalisten fra Kommunal Rapport var til stede, og hadde gitt utvalget informasjon som dannet grunnlag for et ekstraordinært møte, var det en ganske uvanlig sak. Saken stod heller ikke på sakslista og administrasjonen var ikke kjent med at denne saken skulle behandles i dette møtet. Hvilke deler av møtet som var åpne eller lukket var ikke administrasjonen kjent med. Jeg ringte rett og slett for å danne meg et bilde av hva som egentlig hadde skjedd i dette møtet, sier Svestad.

Informasjonssjefen sier at han blant annet ønsket å stille spørsmål om en journalist hadde fått fri taletid i et kommunalt møte.

– For det var dette som stod beskrevet i lederartikkelen noen dager i forveien, men Gregussen ville verken bekrefte eller avkrefte dette.

Kritiserer ordføreren

I kontrollutvalgsmøtet torsdag kom det også frem at Gregussen også er kritisk til hvordan ordfører Geir-Inge Sivertsen har agert underveis i prosessen.

– Selv om vi i kontrollutvalget har vært utålmodige, så har vi tatt oss god tid i denne prosessen. Vi mener egentlig at vi har gjort alt rett, og da er det veldig ubehagelig når man ikke får den nødvendige arbeidsroen i en allerede krevende prosess. Det siste året har vært veldig krevende der vi har vært utsatt for masse press. Slik som ordføreren har uttalt seg i media om saken har han sådd tvil i befolkninga om våre intensjoner og rolle, det uten at vi hadde mulighet til å si noe, sier Gregussen, som viser til at de i kontrollutvalget har forholdt seg til prinsippet om at man ikke kommenterer en sak før den er ferdig behandlet.

– Jeg har snarere tvert imot sagt at jeg avventer rapporten derfra. Rapporten er grundig utført og taler for seg selv. Ellers forholder jeg meg helt avslappet til kritikk, uansett fra hvem, skriver Sivertsen.

Anbefaler anmeldelse

Dette er vedtaket som ble fattet av kontrollutvalget i Lenvik torsdag:

  • Kontrollutvalget finner på bakgrunn av avgitte forvaltningsrevisjonsrapport om Anskaffelse av helse – og omsorgstjenester grunnlag for alvorlig kritikk mot (tidligere) rådmann og administrasjonen i kommunen for gjentatte brudd på regler om offentlige anskaffelser.

  • Kontrollutvalget retter på bakgrunn av flere funn i ovennevnte rapport grunnlag for alvorlig kritikk mot (tidligere) rådmann og administrasjonen for manglende etterlevelse av regler for avledet habilitet ved anskaffelsen.

  • Kontrollutvalget finner at de gjentatte og alvorlige brudd på anskaffelsesregelverket, herunder habilitetsregler, begrunner mistanke om straffeansvar, og at det er i kommunens interesse å få avklart mulig brudd på straffelovgivningen. Kontrollutvalget tilrår politianmeldelse.

  • Kontrollutvalget finner grunnlag for oversendelse av forvaltningsrevisjonsrapporten til kommunestyret med slik forslag til vedtak:

  • Kommunestyret slutter seg til kontrollutvalgets alvorlige kritikk som nevnt ovenfor i pkt. 1 og 2.

  • Med bakgrunn i revisors anbefaling om at kommunen iverksetter tiltak for å sikre etterlevelse av regelverket for offentlige anskaffelser, ber kommunestyret om at rådmannen utarbeider en detaljert og skriftlig handlingsplan som oversendes kontrollutvalget innen 30.4.2018. Kommunestyret ber rådmannen gi kontrollutvalget en skriftlig redegjørelse om gjennomførte tiltak iht. ovennevnte handlingsplan innen 30.9.2018.

  • Kommunestyret inngir politianmeldelse på grunnlag av gjentatte og alvorlige brudd på anskaffelsesregelverket og habilitetsregler i forvaltningsrevisjonsrapporten. Kommunestyret ber rådmann snarest innhente eksternt juridisk bistand utenfor Troms fylke for utarbeidelse av denne, og legges frem for kommunestyret i møte 24. mai 2018.