I september 2017 ba prosjektgruppa om forslag til nye Senja kommune sitt kommunevåpen. Nå er fem bidrag valgt ut og innbyggerene skal få si sin mening.

– I arbeidet med å velge ut ideer og bearbeide disse videre har vi lagt vekt på å presentere et utvalg forslag som alle representerer den nye kommunen på en god måte. Disse fem forslagene har alle symboler som er relevante og karakteristiske for liv og virksomhet i det området som nå skal bli en ny kommune, forteller prosjektleder Åsta Sortland til Folkebladet.

Tilhørighet

Det er med bakgrunn i intensjonsavtalen mellom de fire kommunene er satt ned en egen prosjektgruppe som nå har utarbeidet fem forslag til nytt kommunevåpen.

– I arbeidet med å etablere Senja kommune er en av oppgavene være å skape identitet og tilhørighet. En viktig del av dette er å utarbeide et kommunevåpen som er lett gjenkjennelig, og som representerer den nye kommunen på en god måte, sier Sortland.

De fem forslagene er basert på innkomne ideer fra en åpen idekonkurranse som ble gjennomført i fjor høst. I konkurransen kom det inn 147 forslag og Sortland forteller at bidragene de nå sitter igjen med gjenspeiler tankene prosjektgruppa hadde for kommunevåpenet.

– Tanken var at forslagene skulle minne om tradisjoner herfra knyttet til natur eller kultur, eller være typiske for området, sier Sortland.

Konkurranse

I løpet av kommende uke vil de fem forslagene bli presentert i Folkebladet, så skal folket få si sitt.

– Deretter blir det åpnet for en SMS-avstemning hvor innbyggerne i nye Senja kommune kan stemme på sin favoritt. Etter vi valgte ut de fem bidragene, ble de bearbeidet i samarbeid med grafisk designer Christel Nyheim fra ID design, og med innspill fra Riksarkivet som er landets fremste autoritet på kommunevåpen. Deretter vil prosjektgruppa sende sin innstilling til Fellesnemda, som videre innstiller til de fire kommunestyrene, hvor endelig beslutning fattes, sier Sortland.

Nye krav

– I løpet av arbeidsperioden har det blitt klart t det ikke lenger stilles krav i lovverket til at kommunevåpen skal følge de heraldiske prinsippene. Vi står dermed i prinsippet fritt til å utforme våpenet slik vi selv ønsker. Prosjektgruppa har likevel forsøkt å følge prinsippene i forhold til fargevalg og stilistiske symboler, slik at kommunevåpenet blir tydelig og fungerer godt i ulike størrelser, sier Sortland.

Mandag presenteres det første bidraget i Folkebladet. Deretter vil det komme et nytt finalebidrag hver dag ut neste uke. SMS-avstemningen vil bli åpnet 26. februar.