Politikere reagerer på sluttavtalen til avgått sykehusdirektør

Sykehusdirektørens sluttavtale sikrer han mellom 1,5 og 2 millioner kroner i årslønn frem til han blir pensjonist. Det faller ikke i god jord hos politikere.

REAGERER: Senterpartipolitiker Kjersti Toppe sier til NRK at hun reagerer sterkt på at avgått sykehusdirektør på UNN beholder millionlønn. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix 

AVTALEN: Det er avtalen til avgåtte sykehusdirektør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge Tor Ingebrigtsen, politikere reagerer på. Foto: Michael Ulriksen / NTB scanpix 

nyheter

Det er NRKNordland som først omtaler saken.

– Det undergraver tilliten til det offentlige helsevesenet vårt. Det hører ikke hjemme noe steds, og bidrar bare til folks avmakt mot en organisering av sykehusvesenet vårt, skriver første nestleder Kjersti Toppe (Sp) i Helsekomiteen på Stortinget i en e-post til NRK.

Avtalen

Sluttavtalen ble behandlet 9. februar i et ekstraordinært styremøte. Det var samme dag som sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen (59) gikk av etter å ha kommet med trusler, i følge en styreleder.


Ingebrigtsen svarer på trussel-anklagene:

– Jeg har ikke fremsatt trusler mot Telle

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen opprettholder standpunktet at han ikke hadde til hensikt å true styreleder Marianne Telle.


I følge avtalen skal Ingebrigtsen beholde lønna si på nesten 1,9 millioner kroner ut året. Han har også studiepermisjon i denne perioden. Fra 2019 skal Universitetssykehuset betale 85 prosent av lønnen frem til han velger å pensjonere seg.

Etter planen skal den avgåtte sykehusdirektøren jobbe som professor ved Universitet i Tromsø. Ei stilling som helseforetaket ifølge avtalen må finansiere


Tre UNN-topper går på dagen

I et ekstraordinært styremøte fredag blde det bestemt at tre UNN-topper forlater på dagen.

 

Undersøke

Lederen i Helsekomiteen på Stortinget, KrFs Olaug Bollestad, sier til NRK at hun vil undersøke hvor mange slike avtaler det finnes rundt på norske sykehus. Og om det er det vi ønsker å bruke de store pengene til.

– Dette er ikke en gammel mann det er snakk om. Spørsmålet blir da hvor mange år skal en slik etterlønn vare. Og slik som i dette tilfellet når du går over i annen jobb, så er det ikke det samme å jobbe som rådgiver, som det å jobbe som direktør, og det må også gjenspeiles i lønna, sier Bollestad.

Nestlederen i UNN-styret, Helga Marie Bjerke, sier at hun ikke ønsker å kommentere avtalen med Ingebrigtsen nærmere.


Den nye UNN-direktøren: – Situasjonen er krevende

Marit Lind ønsker ikke at UNN-konflikten skal gå ut over pasienter eller ansatte.