29 branner i Troms i fjor startet med komfyren

Brannvesenet opplever en markant økning i antall komfyrbranner i Troms. De oppfordrer alle til å installere komfyrvakt i hjemmet.

KOMFYRBRANN: Komfyrbranner kan ende alvorlig slik som dette bildet viser. I Troms rykket brannvesenet ut til 29 komfyrbranner i fjor, som var syv flere enn året før.   Foto: Komfyrvaktkampanje/Infratek

PÅ AMFI: Varabrannsjef i Lenvik Sigbjørn Syr anbafaler alle å installere komfyrvakt. Torsdag vil Lenvik brannvesen stå på AMFI for å svare på spørsmål fra innbyggere om brannsikring i hjemmet.  Foto: Fredrik Kampevoll

nyheter

– Komfyren er hjemmets klart største brannkilde. Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier varabrannsjef i Lenvik Sigbjørn Syr.

Ferske tall fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) viser at brannvesenet rykket ut til 29 komfyrbranner i Troms i 2017. Det er syv flere enn året før. Nasjonalt var det 3344 boligbranner hvor 1516 av disse var komfyrbranner.

Kampanje

I en pressemelding opplyser brannvesenet om en nasjonal kampanje de skal ha torsdag 15 februar for å sette fokus på komfyrvakt og for å gi økt oppmerksomhet rundt de mange komfyrbrannene.

Brannvesenet opplyser at det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og fritidsboliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Syr.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig. Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Syr.

På kampanjedagen torsdag vil Lenvik brannvesen stå på AMFI i et par timer fra klokken 12.00, for å svare på alle spørsmål om brannsikkerhet i hjemmet.