Nå foreligger konklusjonen fra KomRev Nord, og her får kommunen knusende kritikk for å ha brutt habilitetsreglene og innkjøpsreglementet da kommunen valgte å kjøpe helsetjenester fra Slåttebakken Helse AS hvor rådmannens sønn var involvert i foretaket.

Klikk her for å laste ned og lese hele rapporten (sladdet versjon)

Overfor Folkebladet slo ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) 2. mai i fjor kraftig tilbake mot Kommunal Rapports artikkelserie.

– Det er sjelden jeg har sett noe så uetterrettelig, spekulativt og tendensiøst som denne saken, sa han.

Han karakteriserte også saken som en «ikke-sak» og framholdt at med det kjennskap han hadde til saken så kunne han vanskelig se at den hadde vært håndtert på en gal måte.

– Snarere tvert imot, sa Sivertsen til Folkebladet 2. mai.

Benekter

Etter at KomRev Nords rapport foreligger, benekter Sivertsen at han har forsøkt å skuffe kritikken under teppet.

– Men du har kalt Kommunal Rapports journalistikk for «tendensiøs, spekulativ og uetterrettelig»?

– Ja, og det var med bakgrunn i avisas tendensiøse overskrift om at kommunen hadde betalt rådmannens sønn 15 millioner kroner. Det ble tegnet et bilde av at vi nærmest hadde korrupsjonslignende tilstander. Dette var spekulativt. For meg som leder å si noe annet ville vært å forhåndsdømme administrasjonen i Lenvik offentlig. En leders plikt er å forsvare de ansatte utad. Noe annet er hva en sier internt.

- Forholder meg til kontrollutvalget

- Du kalte det også en «ikke-sak»?

– Men du slo selv fast i mai i fjor at du ikke kunne se at anskaffelsen av helsetjenester hadde vært håndtert på gal måte?

- Ut fra det jeg da visste, ja. Heller ikke Kommunal Rapport kunne på dette stadiet vite om saka var håndtert rett eller galt.

- Rapporten taler for seg

– Men nå var det vel Kommunal Rapports fortjeneste at denne saka havnet på kontrollutvalgets bord?

– Det skyldtes ikke bare Kommunal Rapport. Også internt stilte vi spørsmål ved om alle formalitetene var fulgt opp, og om dette med habilitet var tilstrekkelig belyst. På denne bakgrunn bestilte kommunestyret en forvaltningsrapport på saken. Nå har vi fått rapporten, og den taler for seg. Ikke minst har vi fått en kontradiksjon (et prinsipp om motpartens rett til imøtegåelse. Red. anm.) fra de involverte i prosessen, og det gir grunnlag for kommunestyret til å behandle saka.

Grundig analyse

- Hva er din kommentar til rapporten i seg selv?

– Jeg synes kontrollutvalget og revisjonen har gjort en grundig analyse, og fått belyst saka på en god måte. Rapportens konklusjon er åpenbar: Det har skjedd en glipp på en eller annen måte. Hva det er som har sviktet, om det er manglende kunnskap eller kompetanse, er jeg ikke sikker på.

Det som er sikkert er at dette er en helt spesiell sak, som handler om en helt spesiell bruker. Dette er krevende saker å håndtere. Når du skal kjøpe tjenester til tunge brukere, og du må ta raske beslutninger, kan det fort skje at ting glipper, sier Geir-Inge Sivertsen.

– Dette er en sak som startet i 2013. Siden da er det tatt grep. Vi har fått på plass kompetanse på innkjøp, legger ordføreren til.

– Forhåndsprosedering

– I Folkebladet torsdag uttalte uavhengig representant i kommunestyret, Jasmin Agovic-Nordaas, at rapporten bør føre til en anmeldelse. Hva er din kommentar til det?

– I rapporten er  KomRev Nord inne på at kommunen kan beslutte å sette i gang en vurdering av om det har foregått noe som kan karakteriseres som straffbart. Hvis man allerede nå, før vurderinga eventuelt er gjort, skal gå til anmeldelse, så vil det være å drive forhåndsprosedyre.  I så fall er det ordføreren han får anmelde, som er kommunens øverste juridisk ansvarlige.

- Har denne saka skadet kommunens omdømme?

– Den er i alle fall ikke omdømmefremmende. Det er ingen unnskyldning, men som alltid når mennesker skal ta en beslutning kan det skje glipper. Og her har man glippet til de grader. Det finnes også eksempler i andre kategorier på at vi ikke har klart å etterleve reglene. Vi må ta lærdom av dette og sørge for at reglene etterleves, sier Geir-Inge Sivertsen.

Her er rapporten — klikk på bilde for å laste ned og lese hele rapporten (sladdet versjon).