«Revisors konklusjon er at Lenvik kommune ved kjøp av helse- og omsorgstjenester har brutt regelverket om offentlige anskaffelser».

Fagavisa Kommunal Rapport  satte søkelyset på saken i en rekke artikler i fjor. Det bidro til at kontrollutvalget i Lenvik og KomRev Nord satte igang undersøkelser, som nå altså har resultert i den ferske rapporten.

«Må betraktes som innhabil»

Rapporten, som med alt av vedlegg er på nesten hundre sider, går grundig gjennom Lenvik kommunes håndtering av anskaffelsen. Habilitetsaspektet, det at rådmannens sønn var involvert i firmaet som kommunen først inngikk en kortvarig og senere en langvarig kontrakt med, er grundig vurdert.

«På tidspunktet det ble besluttet å fortsette å gi oppdraget til Slåttebakken Helse AS hadde kommunen kunnskap om at rådmannens sønn var involvert i tjenestetilbudet. Det foreligger ikke skriftliggjorte habilitetsvurderinger fra kommunens side. Etter revisors vurdering var kommunens saksbehandlere inhabile til å treffe avgjørelse i saken, jf. forvaltningsloven § 6 tredje ledd, fordi rådmannen må betraktes som inhabil, jf. forvaltningsloven § 6 annet ledd», heter det i rapportens sammendrag, hvor det videre presiseres at Lenvik kommunes konkurransegjennomføring etter revisors vurdering var i strid med flere av anskaffelsesreglementets grunnleggende krav.

Legger seg flat

Rådmann Bjørn Fredriksen i Levik kommune har gitt sin høringsuttalelse til rapporten, og opplyser her at de i kommunen ikke har funnet noen feil eller unøyaktigheter som vil endre på rapportens konklusjoner.

«Oppsummert må Lenvik kommune erkjenne at Komrev Nords konklusjoner i hovedsak er korrekte og at kommunen har brutt mange lovbestemmelser i denne saken. Dette beklages på det sterkeste», skriver Fredriksen.

Han påpeker imidlertid at kommunen allerede har tatt lærdom av saken, og at det i fjor vår ble ansatt ny innkjøpssjef, samt at kommunen fra januar i år også har ansatt en kommuneavdokat.

«Man ser allerede nå en betydelig forbedring i kommunens rutiner og målet er nå at hver enkelt sak skal behandles etter de bestemmelser som gjelder innenfor innkjøpsområdet. Dette gjelder spesielt lov og forskrift om offentlig anskaffelser, lov om pasient og brukerrettigheter, lov om helse- og omsorgstjenester, forvaltningsloven og kommunens eget innkjøpsreglement».

Folkebladet kommer med mer.