Ved Senja tingrett kom det i 2017 inn 105 meddomsrettssaker og 254 enedommersaker, noe som er en markant økning fra foregående år.

– I 2015 produserte politiadvokatene ved Finnsnes lensmannskontor forholdsvis få straffesaker. Dette resulterte i at det bare kom inn 67 meddomsrettssaker og 182 enedommersaker til tingretten dette året. På bakgrunn av tallene for 2015 fikk Senja tingrett inndratt en dommerfullmektigstilling. I dag har vi derfor bare tre dommere mot normalt fire som vi hadde i 2015. Når vi nå igjen opplever normale sakstall på straffesakssiden, så må vi håndtere disse med redusert bemanning, sier sorenskriver Frank Kjetil Olsen til Folkebladet.

Konsekvenser

Han mener man burde se på sakstallene sammenhengende over flere år, før man foretar reduksjoner i bemanningen.

– Ved å se på tallene over flere år vil man få et mer riktig bilde over forholdene. Beholder vi samme saksmengde i år som i 2017, så vil den reduserte bemanningen ved Senja tingrett, kunne gi seg utslag i økt saksbehandlingstid. Bare økningen fra 2015 til 2017 i antallet straffesaker utgjør i realiteten en full dommerstilling og vel så det. Vi bør derfor ha fire dommere til enhver tid, det har jeg sagt i flere år, sier Olsen.

På tross av den markante økningen i antallet straffesaker, har tingretten likevel klart å holde seg godt innenfor det fastsatte kravet til saksbehandlingstid i meddomrettsaker som er 90 dager. i 2017 var gjennomsnittlig saksbehandlingstid 70 dager.

Påvirker statistikken

Olsen tror det er flere årsaker til at straffesakene har vært økende de siste årene.

– De fleste domstoler jeg har vært i kontakt har opplevd en markant økning i antallet straffesaker, så vi ser at det er en trend på landsbasis. Når vi ser på våre lokale forhold, så har alle de tre politiadvokatene produsert mange straffesaker i 2017. Dette påvirker statistikken, da politiadvokatene avgjør påtalespørsmålet i saker som er ferdig etterforsket, sier Olsen.

I 2017 kom det også inn 254 enedommersaker. Det er en markant økning fra 2016 da det kom inn 197 saker.

– Dette er alle saker som håndteres av en enkeltdommer. Det er tilståelsessaker, ransakingsbegjæring, midlertidig beslag av førerkort og slikt. Vi har ikke registrert at det er økning av en spesiell type sak, men en jevn økning på alle saker.

Ikke snillere

Han stiller seg også noe undrende til at det ved Senja tingrett, nesten ikke kommer inn saker som omhandler grov kriminalitet, herunder spesielt grov narkotikakriminalitet.

– Ved Nord-Troms tingrett, som har en rettskrets på i overkant av 80.000 innbyggere, har man høyere antall saker om grov kriminalitet. Senja tingrett, som riktignok har en langt mindre rettskrets på om lag 35 tusen innbyggere, skulle likevel rent forholdsmessig ha hatt flere saker om grov kriminalitet. Jeg tror ikke vi er så mye snillere i landlige strøk enn i de bynære strøkene. Å etterforske overtredelser av narkotikalovgivningen på små steder, vil jeg tro er mye vanskeligere enn i byene. Dette fordi miljøene på de små stedene er gjennomsiktig, og bruk av for eksempel politispanere vil følgelig være svært vanskelig, sier Olsen.