Flere mener salangsvassdraget har et enormt potensial for å bli ei god lakseelv, ikke minst i Salangsdalen i Bardu kommune. De siste årene har stammen av laks vokst stort.

Store mengder villaks

I 2017 ble 305 villaks med en total vekt på 1.056 kilo fanget og satt ut igjen i vassdraget. Også dykktellinger i fjor høst viste at det var store mengder villaks i elva.

– Ja, jeg er litt nervøs for om folk holder seg til reglene, at de ikke tar mer laks enn de har lov til. Men under drivtellingen i fjor ble det observert mye laks i elva, omkring 1.500 kilo med holaks, der gytebestandsmålet er på 1.745 kilo. På grunnlag av det har vi søkt om et begrensa fiske på laksen. Også med bakgrunn av at vi forhåpentlig får i gang videotelling og analyse av laksen som går opp Kistefossen og Langfossen, sier Heggås.

Fylkesmannen i Troms skal skrive en anbefaling til Miljødirektoratet som avgjør saken.

Enig i begrensa fangst

Fisker Hans Kristian Lian fra Borkenes bruker stort sett hele sommeren i Salangsvassdraget.

– Jeg har stilt meg spørsmålet selv mange ganger om en bør åpne for laksefiske. Jeg tenker på hvor mye laks det skal være i vassdraget, og hvor bærekraftig det er for laksen. Et annet spørsmål er hvor mye laks det var før i vassdraget. Men jeg har inntrykk av nå at det er godt med laks og sier meg enig i å åpne for en begrensa fangst for sesongen, sier Lian.

– Men vi er jo litt redd for kortprisene og fisketidene. Blir det som det har vært før er det helt greit. Men for min del er ikke laksen noen utfordring som sportsfisker. Det er sjøørret og sjørøye som er det store for meg, sier Lian.

Tror på tidligere oppgang

Fiskeforvaltninga setter i gang et spennende arbeid med å forbedre laksetrappene slik at fisken kan gå tidligere opp i Salangsdalen.

– Et Narvik-firma begynner et arbeid i Langfossen i februar. Kistefossen skal vi ta selv, sier Heggås.

– Kan jobben i vår føre til tidligere oppgang allerede til sommeren?

– Ja, det vil jeg tro, blant annet får vi en ny inngang i Kistefossen som ligger litt lengre fra fossen. Det tror jeg vil ha veldig stor betydning for at laksen kan gå tidligere på trappa, sier Heggås.

– Jeg ser positivt på det om det blir åpnet for et forsiktig laksefiske. Jeg tror også det vil føre til at det kommer mer folk for å fiske, sier fiskekortselger og campingplasseier, Tor-Arne Chruickshank.

– Blir der å sette opp prisene på fiskekortene?

– Ja, det kan nok bli en liten økning. I fjor var det 150 kroner for et døgnkort, noe som er billig, sier han.

Fisker Hans Kristian Lian er enig i å åpne for begrensa laksefiske. Foto: Morten Dokka