Det er Rune Muladal i Naturtjenester i nord AS som har drevet dykktelling og el-fiske i Salangsvassdraget.

Middels til lav forekomst

Han har overraskende gode nyheter å servere om funn over fire mil fra utløpet i sjøen.

I 2011 var det ikke fanget lakseunger så høyt opp i vassdraget.

– Veldig stort potensial

– Dette betyr at laksetrappene har til en viss grad har fungert siden 2012. Vi ser en mye større tetthet av fisk sammenlignet med tidligere. Om trappene fungerer bedre har elva et veldig stort produksjonspotensial. Til sammenligning kan jeg nevne at da en fikk trappene til å fungere i Grense Jakobs elv i Finnmark steg fangsttallene fra et halvt tonn til 15 tonn på 10 år. Men det krever også en aktiv forvaltning av elva og at uttaket ikke blir for aggressivt i den perioden bestanden skal utvikle seg, sier Muladal.

10–15 tonn lakseproduksjon

Muladal har stor tro på at Salangsvassdraget kan bli ei god lakseelv.

– Jeg mener det burde være et potensial for 10–15 tonn lakseproduksjon i vassdraget om trappene fungerer. Det blir interessant å følge utviklingen av bestandene fremover og vi planlegger en større kartlegging av tettheten av yngel i 2018. Samt gjennomføre årlig overvåking av ungfiskbestanden i øvre deler av vassdraget i årene fremover, fortsetter Muladal.

Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) har ingenting imot å få ei god lakseelv innenfor kommunegrensene.

– Dette er kjempespennende. Det er derfor vi støtter prosjektet for å få det i gang. Det hadde vært veldig bra for hele dalen om de får trappene til å fungere bedre. I starten er det vel prøvefiske det er snakk om, men jeg ser selvfølgelig muligheter i Bardu. Og at det kommer mer fisk oppe er jo bra for hele vassdraget, også for Salangen, sier han.

Markedssjef Anne Øyen i Polar Park ser absolutt muligheter om laksestammen tar seg opp i elva.

– Dette er nytt for meg, jeg har ikke jobba her så lange. Men dette høres absolutt spennende ut. Elva renner jo gjennom her. Vi har jo snakka om å satse mer på fiske som å låne ut utstyr. I forhold til at vi er opptatt av å bruke naturen passer laksefiske her veldig godt inn. Dette er noe vi kommer til å se nærmere på, sier hun.

yngel: Her viser Rune Muladal lakseunger som ble funnet omkring fire mil oppe i Salangselva. – Om de får trappene til å fungere bedre har denne elva et veldig stort potensial, sier Muladal. Foto: Privat
ny aktivitet: Om det slår til med økning av laksestammen over trappene kan laksefiske bli en ny aktivitet ved Polar Park AS. Foto: Monica Olaisen Foto: Monica Olaisen