Evy Jørgensen, Miljøverndirektør for Fylkesmannen i Troms sier til Folkebladet at potten for tilskudd til marin forsøpling er høyere enn noen gang, men for at Midt-Troms skal få en del av tilskuddet må flere sende inn søknad.

– Vi har fått gode respons fra bedrifter i Sør-og Nord-Troms, men vi heier også på de i Midt-Troms slik at de også sender inn flere søknader. Vi håper at flere velger å søke i år, spesielt siden det er så stor pott. Vi prøver å inspirere flere til å samarbeide om søknaden, sier Jørgensen til Folkebladet.

Ringerunde

Det er lag, bedrifter og organisasjoner som kan søke på midlene. Fylkesmannen håper flere går sammen for å kunne organisere en større aksjon.

– Nå har vi hatt en ringerunde rundt til blant annet alle avfallsselskap, friluftsrådene og bedrifter for å prøve å inspirerer de til å jobbe sammen slik at de ikke hver for seg står for stor søknad. Det har vært en ulik respons på dette, men vi har forsøkt å påvirke for samarbeid. Ettersom det er en så stor pott i år, vil det beste være å alliere seg med flere slik at en kan organisere til en større opprydning, sier Jørgensen.

Tilskudd

Tilskuddsmidlene kan gå til opprydding både i strandsonen, langs elvebredder og på havbunnen. Videre kan det søkes om støtte til koordinering av ryddeaksjoner og transport og innlevering av avfallet til godkjent mottak, inkludert fjerning av eierløse fritidsbåter. Men det er ikke bare dette en kan få midler for.

– Man kan også bruke midler delvis til motiveringsmidler og veiledning. Jeg anbefaler søkere til å gå til miljødepartementets hjemmesider, under søknaden står det hva man kan få midler for å lese hvordan andre har brukt sine tilskudd på. Det er hovedsaklig opprydning, men kan også brukes til å motivere skoler og idrettslag til eksempel rydde strandsonen, sier Jørgensen

Hun synes det er dumt at kommunene selv ikke kan søke, men sier de indirekte kan få en del av potten.

– Ved å søke via avfallselskap som de sitter i styret i og eier en del av kan kommunene indirekte søke på midlene. Vi har tatt en ringerunde å fått positiv respons fra rådmennene i Midt-Troms og vi håper de sender oppfordringen videre til lag, bedrifter og organisasjoner i kommunen, avslutter Jørgensen.

Minste søknadsbeløp er 300.000 kroner.