Folkebladet spurte Avdelingssjef Montasje, Torfinn Salmi, om hva som skal skje videre med avdelingen på Sjøvegan.

Blir to igjen på Sjøvegan

I dag er det kun tre ansatte igjen.

– Det er å fortsatt jobbe i Troms Kraft Nett, med selvfølgelig da endringer i hverdagen. Troms Kraft Nett er en spennende arbeidsplass med masse spennende utfordringer og muligheter. Dette medfører selvfølgelig endringer, men som vi må gjøre for å sikre best mulig kvalitet på strømforsyningen til lavest mulig kostnader for kundene våre, sier Salmi.

– Skal også disse bort fra Sjøvegan?

– Det blir mest sannsynlig to igjen, det kan bli endring for en av energimontørene våre. En montasjeleder og en målemontør blir igjen på Sjøvegan, sier han.

– Beredskapen er styrket

– Går ikke dette utover beredskapen i området?

– Vi har tre montører på vakt hver uke. De betjener Målselv, Bardu, Salangen, Lavangen, Dyrøy, Lenvik og Senja-kommunene. I tillegg har vi en påkallingsordning som gjelder samtlige montører i TK Nett. Vi har også samarbeidspartnere som Nettpartner og Frost Kraftentreprenør som vi kan benytte. Totalt har vi 30-35 montører i Midt-Troms som vi kan bruke i feilrettesituasjoner. Så beredskapen er styrket, sier Salmi.

– Så kundene vil ikke merke noe til disse endringene?

– Nei, målet vårt er at kundene skal oppleve en mer stabil strømforsyning gjennom sterkere beredskap og økt fokus fra oss på vedlikehold av strømnettet, svarer Salmi.

Vurderer salg av bygget

– Hva blir fremtiden for Troms Kraft på Sjøvegan? Bygget skal jo etter det Folkebladet erfarer selges?

– Som sagt, så er det vanskelig å spå om fremtiden. Men, vi har et bygg som er dimensjonert for en annen tid. Vårt behov er ikke lengre på dette nivået og vi ønsker å prioritere vårt fokus og kapital på god drift og vedlikehold. Det er dette som sikrer lys i husene og godt grunnlag for næringsutvikling. Vi har to fast ansatte igjen på Sjøvegan og vi er opptatt at disse har sin arbeidsplass her og vi skal tilrettelegge for dette også i fremtiden. Når det gjelder bygget, så er vi i en vurdering hva vi skal gjøre. Salg er et alternativ som sees på, sier Salmi.

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) er bekymret over utviklingen i Troms Kraft.

– Vi har bedt om et møte med politisk og administrativ ledelse i Troms Kraft for å diskutere situasjonen knyttet til beredskap ved feil og personell samt kraftsituasjonen i vårt område. Og ikke minst vil vi vite hva slags strategi de har for dette området, sier Wiggen Prestbakmo.

– Sjøvegan blir uten montørene. Det betyr at de ødelegger sitt eget fagmiljø og de gjør det vanskelig å rekruttere i de stillingen som er igjen. Jeg tror dette er helt bevisst, det handler om å spare penger og at de har noen voldsomme etterdønninger etter Kraft & Kultur-skandalen, sier Wiggen Prestbakmo.

– Det er en elendig nett- og kraftsituasjon i vårt område som gir lokalt næringsliv utfordringer, blant annet havbruksnæringa. Dette er noe vi må snakke med dem om. Vi kan ikke bare legge oss ned å akseptere denne situasjonen, sier hun.

– Kritisk for beredskapen

– Troms Kraft sier kundene ikke vil merke forskjell på beredskapen?

– Det har vi allerede gjort. Beredskapen er veldig dårlig. Om du har en eller ingen montører er det fremdeles dårlig beredskap. Det er viktig å ha tilgang til montører som er kjent i området. Vi har hatt noen strømbrudd som vi ikke har hatt på mange år. Det kommer montører fra andre steder, så ender det med at en kjentmann i Øvre Salangen må ta dem med på en sekshjuling for å få dem dit de skal. Jeg mener dette er kritisk for beredskapen, noe også Lavangen kommune kan si mye om, sier Wiggen Prestbakmo.

kan bli solgt: Troms Kraft vurderer å selge bygget sitt i Strandveien på Sjøvegan. Salangen kommune leier i dag mye av samme bygget til kommuneadministrasjonen.