Daglig leder i regionrådet, Louis Edvardsen, sier arbeidet er godt i gang og at alle jobber for å finne en bærekraftig løsning.

– Det har vært noen runder på dette med avfall som følge av turiststrømmen rundt omkring på Senja, på innlandet og andre områder av Midt-Troms. Det har vært gjennomført møter med reiselivsnæringen, Senja avfall og vi har hatt møter med Statens vegvesen som ser på løsninger for fylkesvei, så vel som kommunale veier. Det vi så langt er enige om er at vi ønsker felles profillering og utforming med avfallshåndtering fra turistene. Vi jobber for å finne en løsning, sier Edvardsen til Folkebladet.

Løsning

Et konkret avfallshånderings-installasjon er dermed ikke klar, men administrerende direktør i Senja avfall sier det er viktig at hele regionen får en løsning på problemet.

– Selv om Senja kanskje har det største trykket er det er viktig at hele regionen er med på denne tanken. Det er på tide at noe gjøres og jeg tror at man ikke skal undervurdere helhetlig ordning som er gjenkjenbart for turisten. Man må kunne kjenne igjen installasjonen om man er på Dyrøy, innlandet eller ytterst på Senja. Det gjelder både for løsninger med avfall eller toalett, sier Tor-Helge Sørensen til Folkebladet.

Tilskudd

Næringsetaten i Troms fylkeskommune lyser nå ut to millioner kroner til en ordning kalt «Bærekraftig besøksforvaltning». Tilskuddet skal dekke behovene reiselivsnæringen og berørte kommuner har vedrørende parkeringsmuligheter, merking, informasjonstavler, toaletter og forsøpling.

– Fylkeskommunen ønsker å finne gode lokasjoner hvor det kan satses på bærekraftige infrastrukturtiltak i forbindelse med reiselivet, står det i brevet næringsetaten har sendt til alle kommunene i Troms.

Midt-Troms regionråd har samlet aktører som skal møtes for å kunne drøfte seg frem til en god søknad til tiltaket.

– Nå skal vi møtes for å komme med ideer som skal danne et grunnlag for den søknaden som skal sendes inn fra vår region. Det som startet som et ønske om en bedre avfallshåndtering er tatt inn i en større sammenheng som også skal blant annet kunne legge tilrette for toalettløsninger og håntering av turiststrømmen. Vi håper å kunne komme med en løsning allerede til sommeren, avslutter Edvardsen.

LØSNING: Adm. dir. i Senja avfall, Tor-Helge Sørensen, er med på samtalene for å finne en løsning turistavfallet. Foto: Birger Caspersen