Mange reagerer på at kun en politipatrulje skal ha vakt fra grensen mellom Balsfjord og Tromsø helt til grensen mellom Gratangen og Lavangen på nettene i uka. I tillegg skal patruljen dekke hele Senja og indre Troms.

Mangler finansiering

– Folkebladet ønsker svar på to ting. Det ene er om det er forsvarlig med kun en politipatrulje i et så stort vaktområde. Det andre er om du vil gjøre noe med det?

– Nei til det første og ja til det andre, svarer Henriksen kontant.

– Politiet skal komme når folk trenger det i hele landet. Jeg mener denne situasjonen er uholdbar. Politireformen skulle sørge for et bedre politi som er mer tilgjengelig. Det er åpenbart at dette ikke kommer av seg selv. Det må finansieres. Og det har ikke regjeringen gjort. Dette dreier seg om ressursmangel. Det bekymrer meg at politimesterne ikke har et reelt handlingsrom til å prioritere, de er underfinansiert. Det er justisminister Sylvi Listhaug, finansminister Siv Jensen og til syvende og sist Erna Solberg sitt ansvar, sier Henriksen.

– Holder bare ikke

– Det er på høy tid at dem kommer på banen. Både Listhaug, Jensen og Solberg skryter over å ha styrka politiet, men vi ser at det er store behov ute i distriktene. Vi må ha minimumskrav til beredskap slik at folk føler seg rimelig trygge uansett om en bor i Gryllefjord eller på Setermoen. Når jeg eller folk i Troms sier dette er uholdbart betyr ikke det at dette er urealistiske krav. Vi vet at vi i Nord-Norge ikke kan ha samme responstid som i Oslo sentrum. Men kun en politipatrulje i et vaktområde som er større enn et par-tre fylker i Sør-Norge holder bare ikke, sier Henriksen.

Tar opp med justisministeren

Henriksen går over på andre del av svaret hans, hva han vil gjøre med saken.

– Jeg vil ta opp denne krevende situasjonen med justisminister Sylvi Listhaug med en klar forventning til at hun rydder opp. Det første jeg vil gjøre er å stille et skriftlig spørsmål. Og det er viktig at justisministeren får denne saken på sitt bord, noe jeg som stortingsrepresentant kan bidra til. Deretter vil jeg prioritere aktivt politi ute i distriktene foran den enorme økningen av sentrale funksjoner som i Politidirektoratet. Vi har satt av penger i vårt alternative budsjett til mer politi i distriktene, men det fikk dessverre ikke flertall.

Folkebladet sendte også en melding til tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) om uttalelser i sak fredag. Men fikk ikke svar.