Som mange andre reagerer Tunheim på politiberedskapen i Midt-Troms.

Frykter det kan gå liv

Spesielt at det kun er en politipatrulje som har vakt på nettene i ukedagene mener har er altfor dårlig.

– Dette gjelder ikke bare Salangen, det gjelder befolkningen i hele Midt-Troms. Det er kun et tidsspørsmål i forhold til at det kommer til å gå liv. Hva skjer om patruljen befinner seg i Balsfjord og det smeller i Lavangen eller Salangen? Blir ansatte utkalt på overtid eller hva gjør de i en slik situasjon? De ansatte i politiet gjør en god jobb, det er jo systemet det er noe feil med, fortsetter Tunheim som er tillitsvalgt for seksjon 3 i Delta.

Belastende situasjoner

Tunheim og de andre på ambulansen i Salangen har lang erfaring med å vente på politiet ved hendelser.

– Når det skjer noe vet vi at det tar lang tid før politiet kommer. Ved trafikkulykker for eksempel må vi få andre til å stoppe og dirigere trafikk slik at vi kan ta oss skadde. Ved voldsepisoder eller livstruende episoder kan vi ikke gå inn før politiet kommer. Vi må bare se på hva som skjer eller stå og høre hva som skjer inne i hus uten at vi kan gjøre noe. Vi er ikke trent til å gå inn i slike situasjoner, vi skal ta oss av de skadde. Da blir en time eller to veldig lenge å vente. Dette er veldig belastende for de ansatte og selvfølgelig svært alvorlig for dem som er involvert i situasjonene. Og det må også være belastende for dem som er på jobb i politiet, sier Tunheim.

Etterlyser engasjerte politikere

Tunheim etterlyser større engasjement i disse sakene.

– Ja, hvor er politikerne i Troms eller Midt-Troms? Hvorfor er ikke flere engasjert i den beredskapssituasjonen vi har? Denne situasjonen kan jo ramme alle. Og jeg er bare redd det blir enda verre fremover. Vaktområde i Midt – Troms er enormt stort, det er på 8.600 kvadratkilometer. Da er ikke Balsfjord tatt med. Til sammenligning er Østfold og Akershus til sammen på 9.100 kvadratkilometer. Jeg lurer på om de hadde akseptert en slik beredskap der nede, sier Tunheim.