En av dem som fikk uventet og høyst uønsket besøk midt på natta var Roy Larsen i Møllerhaugen. Mellom klokken 04 og 05 om natta gikk to tjenestemenn fra Midt-Troms lensmannsdistrikt inn i Larsens delvis lukkede garasje for å avskilte en bil han har stående der. Avskiltingen var gjort på en slik klønete måte at Larsen mener bilen har skader for 10.000-12.000 kroner. Han er rystet over politiets opptreden.

Manglende EU-kontroll

– Jeg har avskiltingsbegjæring på bilen for manglende EU-kontroll fordi jeg venter på nye deler til bilen. Jeg var tidlig oppe om morgenen for å brøyte på gården da jeg oppdaget at det lå en lapp i frontruta på bilen om at den var avskiltet — inne i garasjen. Jeg trodde først det var noen som spøkte med meg, men jeg såg spor og skjønte etter hvert at politiet hadde vært der midt på natta. Det rimer med at naboen sa at det hadde vært en bil hos han på natta og lyst med lommelykt på soveromsvinduet, sier Larsen.

Politiet hadde parkert nede ved hovedveien og gått hundre meter opp til Larsens bolig.

Reagerer sterkt

Larsen reagerer sterkt på framferden til politiet.

– Det er greit at bilen skulle avskiltes for den var ikke klar for en EU-kontroll, men det er framgangsmåten til politiet jeg reagerer sterkt på. Politiet kan jo ikke bare gå inn i en privat garasje midt på natta og fjerne skiltene på den måten. Det har de ikke lov til. Måten de har fjernet skiltene på har også forårsaket skader på bilen. De har brukt et skrujern eller et kubein og bare røsket skiltene løs fra festene. Det sitter ennå rester igjen av skiltet på skruene. De har også skadet bilen både foran og bak og laget mange riper i lakken. Jeg har undersøkt og kommet fram til at det er skader for 10.000-12.000 kroner på bilen, sier Larsen.

Larsen sier at han også har snakket med Biltilsynet om hendelsen.

– Biltilsynet sier at de aldri foretar avskilting på adresse, kun på rullende biler. De kan oppsøke en adresse hvis det mangler veiavgift eller forsikring, men ikke EU-kontroll, sier Larsen.

Anmeldt

Larsen har nå anmeldt politiet for skadeverk og krenking av privatlivets fred. Han har også levert bildebevis på skadeomfanget.

– Jeg snakket med en hyggelig dame på lensmannskontoret, og hun sa at de hadde fått inn flere sinte henvendelser for akkurat samme sak den natten, sier Larsen.

Larsen sier han fikk rede på at politiet også har vært inne i en garasje i Heggelia samme natten. Her ble de tatt på «fersk gjerning» av bileieren.

– Det er tydelig at politiet har vært på raid i hele kommunen natt til 1. juledag, sier Larsen.

Uønsket atferd

Lensmann i Midt-Troms lensmannsdistrikt, Andreas Nilsen, bekrefter langt på vei Larsens historie, men han mener tjenestemennene ikke har begått lovbrudd.

– Her er det snakk om to unge ivrige tjenestemenn som har hatt litt for lite å gjøre. Det er ikke slik at de har brutt seg inn noen steder, men de har tatt seg inn på eiendommen og foretatt en avskilting fordi det forelå en avskiltingsbegjæring. Jeg skal ikke foregripe noe her, men så langt som jeg vet så er ikke dette ulovlig. Det spesielle her er tidspunktet. Det er ikke greit. Det er ikke slik vi ønsker å opptre, sier Nilsen.

Nilsen sier at lensmannsdistriktet nå har skjerpet rutinene slik at dette ikke skal skje igjen.

– Jeg tenker at dette er ikke noe vi skal drive med om natta, men innenfor normal arbeidstid med bileier til stede, sier Nilsen.

Nilsen sier også at politiet vil erstatte skadene som ble gjort på bilen til Roy Larsen.

Lensmannen bekrefter at det var flere tilfeller av avskilting denne natten, uten at han vet det nøyaktige omfanget.

– Jeg vet at det var fanget opp flere slike saker. Saken til Larsen er spesiell i og med at det ble gjort skader på bilen, sier Nilsen.

Han vil ikke å si om disse uvanlige hendelsene har fått noen følger for de to tjenestemennene.

– Det tar vi internt og ikke noe vi ønsker å gå ut i media med, sier han.

Lensmann Andreas Nilsen innser at politiet gikk til aksjon på et uvanlig tidspunkt, men vil ikke kalle det lovbrudd. Han er imidlertid klar på at det ikke er slik politiet skal opptre. Foto: Jan-Erik Bergstad