For vel 45 prosent over takst ble denne boligen solgt til 220.000 kroner i forrige uke. På 70-tallet kom et tilbygg på plass med egen inngang til toalettfasiliteter som skulle kunne brukes av kirkegjengere. Nå er boligen solgt, og Opplysningsvesenets fond som eide boligen, forteller at all tidligere avtaler er nå avsluttet.

Solgt

– Boligen er jo mindre enn en prestebolig, men soknepresten i Berg og Torsken, har egentlig prestebolig i Berg på Skaland, har brukt denne når de har vært i Torsken. Da har den gått under navnet prestestue, hvor presten da har brukt stua til å overnatte, slik jeg har forstått det, sier Skaug. Dagen etter visningen 14. januar ble den eldre boligen til noen nederlandske kjøpere.

Eiendomsmegler Halgeir Johannesen hos Eiendomsmegler1 på Finnsnes, forteller at det var flere som var interessert i boligen.

– Det har vært veldig bra interesse, det gjorde at boligen ble solgt allerede dagen etter visningen. Det var budrunde hvor flere la inn bud, hvor det tilslutt var tre stykker involvert, sier Johannesen som forklarer at boligen har forfalt med årene, og dermed må nok de nye eierne gjøre noe med boligen for å kunne benytte den.

Kostnad

Torsken-ordfører Fred Flakstad sier han ikke tror toalettene i prestestuen har blitt brukt de siste årene.

– Toalettene er jo et eget tilbygg og selve boligen er jo i dårlig stand. Men nå som boligen er solgt, må man nok finne en løsning slik at man kan ha et toalettforhold. Ettersom kirka er verneverdig kan man ikke akkurat bare bygge toaletter i den, så bør vi se på, sier Flakstad og henviser til menighetsrådet i kommunen.

Torsken kommune skal også ha vært innom tanken på å kjøpe opp prestestuen, men kostnadene skal da ha vært en avgjørende faktor til at dette ikke ble gjennomført.

– Så vidt jeg vet skal dette ha vært diskutert for en tid tilbake. Jeg må si jeg synes det er synd at boligen faller i private hender, det er et historisk bygg og man burde kanskje ha fått til en annen løsning som et museum eller bygg knyttet sterkere opp mot kirka. Men årsaken til at kommunen ikke har kjøp boligen knyttes nok opp mot kostnader. En ting er å kjøpe boligen, men man må også ha penger til å sitte den i stand og vedlikeholde den, sier Flakstad.

Møte

Harrieth Hansen, leder for menighetsrådet i Torsken, sier de nylig har blitt kjent med salget og problematikken knyttet til toalettfasilitetene.

– Dette en sak jeg ikke kjenner så godt til da jeg nettopp har blitt oppmerksom på salget selv. Jeg vil tro at vi kommer til å jobbe litt med dette i neste uke når meningghetrsådet skal ha sitt møte. Mer enn det kan jeg ikke si om saken på nåværende tidspunkt, sier Hansen.

TOALETT: Torsken kirke står i dag uten toalettfasiliteter da bygget med disse ble solgt nå i januar. Foto: Carina Hansen