Kommunestyret i Salangen har kommet med et utspill der de ber Stortinget endre forskriftene for kjøring med snøskuter.

Utenfor lovverket

Blant annet vil de fjerne minstegrensa på 2,5 kilometer fra nærmeste brøyta vei til hytter. Kommunestyret mener blant annet at regelverket er utdatert i forhold til dagens samfunnskrav og bruksmønster. Bakgrunnen er at fylkesmannen krever innskjerping, at alle kommunene blir pålagt å holde seg innenfor lovverket. Samtlige dispensasjonsvedtak skal fra 2018 sendes fylkesmannen. Flere kommuner i Troms har over år hatt en praksis som strider med lovverket, som i Salangen og i Lenvik. Dette betyr at mange hytteeiere ikke lengre får dispensasjon for å kjøre til hytta.

– Ikke et argument

En av de siste oppgavene til miljøminister Vidar Helgesen (H) var å svare på uttalelsen fra Salangen. Han levner ikke akkurat endringer i forskriftene store muligheter.

– Jeg har forståelse for at det lokalt kan oppfattes krevende å stramme inn på en etablert, men ulovlig praksis, som har gitt befolkningen en forventning om at denne type tillatelser kan gis. Jeg mener imidlertid at en slik ulovlig praksis ikke er et argument for å endre regelverket, skriver Helgesen.

Vil ikke endre regelverk

Avstanden til hytta fra nærmeste brøyta vei skal i utgangspunktet måles i luftlinje.

– Jeg viser videre til at en avskaffelse av avstandskrav vil medføre en vesentlig økning i motorisert ferdsel i norsk natur. Økningen vil komme i områder det er hytter, og som derfor må antas å være mye brukt i friluftssammenheng. Kravet om leiekjøring for transport over mindre avstander enn 2,5 kilometer sikrer at kjøringen begrenses til et nødvendig minimum. Jeg mener det derfor ikke er hensiktsmessig å endre regelverket på dette området, skriver Helgesen.

Som kjent har Ola Elvestuen (V) overtatt som ny klima og miljøminister. Det er vel lite som tyder på at Elvestuen vil ha en mer liberal holdning til denne saken enn det Helgesen sto for.

NEI: Vidar Helgesen sa nei til endringer i regelverket. Foto: Tom Benjaminsen