Vel to måneder etter åpninga kan leder Kjell-André Johansen og sekretær Hugo Reiertsen i Havørn UIL, slå fast at det nye treningsstudioet har blitt en suksess.

– 20-30 nye brukere er kommet til etter at vi flyttet inn i nye lokaler. Vi har nå rundt 200 registrerte medlemmer, og det er bra når vi ser grunnlaget vi har. Av disse er det 120-130 som bruker treningsstudioet aktivt. Helselaget har også begynt å trene en fast dag i uka, sier Kjell-André Johansen.

Dugnad har gitt nytt treningsstudio - se video her.

Han legger til at økningen muligens kan skyldes at folk har nyttårsforsetter — som kanskje vil gi seg etter en stund (slik det har en tendes til).

– Men det er likevel ingen tvil om at de nye, lyse og romslige lokalene har gjort tilbudet mer attraktivt, sier han.

– Det er sjelden vi skryter av oss selv, men dette er blitt et suverent tilbud. Vi får bare positive tilbakemeldinger, sier Hugo Reiertsen.

Bedre plass

Havørn holdt tidligere til med treningsstudioet i leide lokaler i flerbrukshuset, hvor de hadde rundt 60 kvadratmeter å boltre seg på. Til sammenligning byr nybygget på over dobbelt så stor plass, 130 kvadratmeter. I andre etasje er det arealer for smørebu for ski og utstyrsbank.

– Lokalene i flerbrukshuset var trangbodd. Det var maks plass til at tre-fire kunne trene samtidig. Nå er det intet problem med 10-15 personer samtidig inne i studioet.

Det var på årsmøtet i fjor at det kom opp forslag om at laget burde satse på egne lokaler. Til da hadde man basert seg på leie: Først i et bakrom i gymsalen på skolen, dernest i Tørrfeskhuset og så i flerbrukshuset.

Alt gikk bort i husleie

– I flerbrukshuset så vi at alt av inntekter gikk med til å dekke husleia. Da fant vi ut at vi likevel kunne eie noe eget, forteller Kjell-André Johansen.

Dermed startet man prosessen med planlegging og søknader om finansiering.

– Fra vi fikk dette i orden, gikk tingene i rekordfart, forteller Hugo Reiertsen.

– Vi begynte å reise elementene til bygget første uka i september. 1. november kunne vi flytte inn, supplerer Johansen.

– Bortsett fra grunnarbeidene, som vi leide inn folk til, er det meste arbeidet gjort på dugnad. Foruten innsats fra privatpersoner/medlemmer stilte Aksel Hansen AS med fire-fem mann i ei uke for å få bygget tett og under tak. VVS og elektro er utført av fagfolk, sier Johansen.

Treningsstudioet har kostet tett innpå én million kroner. Havørn-lederen sier at mesteparten av dette er finansiert med egne midler spart opp over tid, noe er lånt og i tillegg har Nergård og Mefjord Brygge bidratt med pengestøtte. Sparebanken Nord-Norge har bevilget 100.000 kroner til den delen som går på skismørebu, utstyrsbank og kiosk.

– Så dere har god økonomi i Havørn?

– Vi hadde i alle fall, ler Johansen før han legger til:

– Nei, vi har god råd. Vi sliter ikke.

Klatrejungel

Men laget gir seg ikke med dette. Neste prosjekt ut er etablering av en klatrejungel til en prislapp på 700.000 kroner. Det skjer i samspill med Berg skole, som ungdoms- og idrettslaget har felles uteområde med. Her er stolpene kommet opp, også det gjort på dugnad. Mellom stolpene skal det spennes et nett som vil utgjøre klatrejungelen.

– Idéen til dette kom gjennom Gjensidigestiftelsen, hvor vi ble oppfordret til å søke penger. Penger fikk vi; stiftelsen har støttet klatrejungelen 450.000 kroner, forteller Kjell-André Johansen.

– Anlegget skal være ferdig i mai-juni. Det blir et fantastisk flott leke- og treningstilbud for folk i alle aldrer, sier Hugo Reiertsen.

TRENINGSSTUDIO: Havørn UIL så seg forbalt på at alt av inntekter skulle gå bort til å betale husleie for treningslokaler. Dermed investerte laget i eget bygg til 1 million kroner. Foruten treningsstudio inneholder bygget lokaler for skismørebu og utstyrsbank i andre etasje. Foto: Vidar Bjørkli
KLATREJUNGEL: Her kommer det en klatrejungel til 700.000 kroner. Mellom disse stolpene skal det spennes opp et nett. Anlegget skal være ferdig i mai-juni. Foto: Vidar Bjørkli