– Senja Avfall har på ingen måte ønske om å sette verken ansatte eller beboere i noen som helst form for fare. Derfor er vi svært selektiv i forhold til de stoffer vi vurderer å søke tillatelser for å behandle. Samtidig er det i samfunnet et behov for å uskadeliggjøre fraksjoner som har vært brukt og som ikke kan lagres eller sluttbehandles på annen måte, forteller driftsjef Bernt Karolius i Senja avfall til Folkebladet.

Radioaktivt

– Strålingsmengden dette gjelder er begrenset. Vår tillatelse gjelder for slikt avfall som er under kravet om deponering i spesialanlegg. Vi omgir oss med mange radioaktive stoffer, spesielt i kjellere og betongbygninger og i røykvarslere, sier Karolius, og legger til at det kun er de i Norge som har tillatelse til destruksjon av lavradioaktivt avfall (LRA).

Ingen helsefare

Et radioaktivt stoff har en viss kreftfremmede kraft, om man blir eksponert for store mengder av det. Men selv om det høres skummelt ut, er det i dette tilfellet så små utslipp at det ikke kan kobles opp mot kreft.

– Til sammenligning hvis man flyr til Thailand, risikerer man en større stråledose enn fra dette tiltaket, hvis Senja Avfall får tillatelse til dette, forteller Marthe Varpen Holmstrand i Statens strålevern til Folkebladet.

Søknad

I søknaden beskriver Senja avfall det slik at de vil brenne avfallet nå det er gunstige vindforhold, som leder røyken bort fra nærmeste bosetting.

– Senja avfall har krav i sin tillatelse som begrenser hvor mye radioaktiv stråling som personer kan bli eksponert for i løpet av et år. Denne grensen er under halvparten av grenseverdi satt i strålevernforskriften, sier hun videre.

Overvåking

Siden Tsjernobyl-ulykka i 1986 har Statens strålevern overvåket dyrene og hvor mye av stoffet de får i seg.

– Hvor mye de får i seg avhengig av hvor mye sopp det er det aktuelle året. Et godt soppår betyr at særlig sau og rein får med seg mer av stoffet, så dette varierer fra år til år, sier Varpen Holmstrand.

– Vil det fortsatt være overvåking i mange år fremover og flere tilfeller av radioaktivt kjøtt?

– Det er vanskelig å si, jeg antar det vil være overvåking og tiltak en god del år til, uten å kunne si et nøyaktig antall år.

Bernt Karolius, driftsjef ved Senja avfall, sier ingen innbyggere vil være i fare hvis søknaden blir godkjent. Foto: Vidar Bjørkli