Det fremkommer i saksframlegget fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen, legger frem i forbindelse med at fylkesrådet skal behandle søknaden 23. januar.

"Fylkesråd for kultur og næring anbefaler at fylkesrådet avslår søknaden fra Salangen Nyheter AS om 2 millioner kroner i støtte for å etablere Miki-senteret. Avslaget begrunnes i at Miki-senteret ikke har godt nok grunnlag for å finansiere omsøkte prosjekt, og at det ikke finnes gode nok planer for finansiering av videre driftsfase», skriver Simonsen i saksframlegget.

Det vises også til at en slik støtte som det er søkt om vil være i strid med EØS-avtalens regler om offentlig støtte, samt i strid med forskriften om distrikts- og regionalpolitiske virkemidler.

For de som har falt utenfor

Miki-senteret er tenkt å være en attføringsbedrift, som skal lette veien inn i arbeidslivet, gi arbeidstrening innenfor media, gi livserfaring og gi mulighet til å realisere drømmer.

I søknaden er det opplyst at pilotprosjektet skal være tre årig. For de tre årene — 2017 til 2019 — er budsjettet på 9,4 millioner kroner. Her er det budsjettert med at fylkeskommunen spytter inn to millioner kroner til drift hvert år.

Problematiserer finansieringa

Salangen-Nyheter AS og Jon Henrik Larsen har i søknaden pekt på en rekke potensielle samarbeidspartnere fra offentlig og privat sektor. Fra fylkesråden påpekes det imidlertid at det ikke foreligger noen skriftlige avtaler vedlagt søknaden. Momentet rundt finansiering er også noe som fylkesråden problematiserer.

"Fylkeskommunen er kjent med at det er søkt prosjektstøtte fra Sametinget, og at Sametinget har avslått søknaden. Fylkeskommunen er også kjent med at Salangen kommune har avslått søknad over kommunalt næringsfond. NAV er i en versjon av finansieringsplanen satt opp som finansieringskilde. NAV opplyser om at de ikke budsjetterer med «tilsagn» men utbetaler etterskuddsvis et gitt beløp per deltaker.», påpekes det i saksframlegget.

Innovasjon Norge har opplyst at de ikke har mulighet til å gå inn med støtte da senteret både under pilotperioden og i årene etter vil ha behov for løpende offentlig støtte.

Peker på tett kobling

Simonsen fremhever også et annet ankepunkt når det gjelder finansieringsmodellen som fremmes i søknaden.

"Søker har ikke problematisert den høye andelen offentlig støtte som forventes for å få prosjektet i gang og også for å drifte senteret på lengere sikt. Prosjektets utviklingsfase og fremtidige driftsfase er ikke klart adskilt, og det er ikke redegjort for hvordan tiltaket kan bli selvfinansiert innenfor regelverket ved utgangen av utviklingsfasen», skriver Simonsen.

Tett kobling mellom Miki-senteret og drifta av Salangen Nyheter AS er et annet moment hun peker på. Nærmere bestemt hvordan det i søknaden ikke er adressert hvordan kostnadene mellom de to skal fordeles.

Simonsen vurderer for øvrig sammenhengen mellom bakgrunn og problemstilling i søknaden som svak.

"Salangen Nyheter AS ønsker å lage en modell for framtidige attføringsbedrifter. Det framgår ikke av søknad hvorfor det eventuelt er behov for en pilot på området og søknaden viser ikke til kontakt med andre attføringsbedrifter og erfaringene deres. Uten oppslutning fra andre, liknende bedrifter er det vanskelig å vurdere om det er Salangen Nyheter AS som er best rustet til en slik oppgave».

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med Jon Henrik Larsen i Salangen-Nyheter AS.

Jon Henrik Larsen og Salangen-Nyheter AS åpnet Miki-senteret i fjor vår. I den anledning viste han blant annet frem senterets familietre. Foto: Birger Caspersen