Senja tingrett har dømt mannen for brudd på kommunale politivedtekter om urinering på offentlig sted, samt én overtredelse av militær straffelov, én overtredelse av straffeloven og én overtredelse av politiloven. For det må han tåle en straff på 14 dager betinget fengsel, samt en bot på 10.000 kroner.

Nektet for tissing

Bakgrunnen for dommen er en for mannen fuktig kveld i juni i fjor. Mannen, som er 20-årene, hadde inntatt ganske store mengder alkohol, og på et tidspunkt må naturen ha kallet. For på en parkeringsplass stilte han seg opp og tisset.

Dette var noe som militærpolitiet fikk med seg, og opplyste at de ville anmelde han for. I retten nektet han imidlertid for å ha urinert.

"Han har forklart at han åpnet buksesmekken og forsøkte å tisse, men at han ikke fikk dette til, slik at det ikke kom noe urin ut», forklares det i dommen.

Retten trodde imidlertid ikke på det, blant annet med bakgrunn én fra militærpolitiet så urinstrålen.

"Fuck dere"

Urineringsepisoden var imidlertid bare foranledning til situasjonen som utartet seg etterpå. Etter at han ble anholdt for tissinga, samt ble nektet inngang til et arrangementsområde, ble nemlig mannen tiltagende aggressiv. I stedet for å forlate stedet, slik som han ble pålagt flere ganger, ble han i stedet igjen for å diskutere med militærpolitiet. Noe som endte med at militærpolitiet besluttet å bringe han med seg til vaktarresten.

I løpet av kjøreturen til vaktarresten gjorde han seg skyldig i trusler mot militær vakt og forulemping av offentlig tjenestemann. «Dere er noen jævla fitter», «fuck dere» og «hvis du blir banket eller voldtatt om fire år, kunne det ha noe med dette å gjøre» var noe av det han uttalte til militærpolitibetjentene.

Mannen var tiltalt også for å ha tilkjennegitt uvilje mot en foresatts befaling, men ble frikjent på dette punktet.

"Seksuelt krenkende innhold"

Senja tingrett har konkludert med at riktig reaksjon overfor mannen er en kort betinget fengselsstraff, samt bot.

"Ved utmålingen av boten vektlegges i skjerpende retning at det er helt uakseptabelt at en befalingsmann forulemper to menige militærpolitisoldater slik tiltalte gjorde.

Flere av de forulempende uttalelsene hadde et seksuelt krenkende innhold», poengterer retten.

Det pekes også på at det ikke foreligger noen tilståelse i saken, og at mannen har framhevet at straffesaken kan få yrkesmessige konsekvenser for han.

I tillegg tll den betingede fengselsstraffen og boten, må mannen betale 3.000 kroner i saksomkostninger.