Fire kommuner i Midt-Troms rammes av skattekutt

De blågrønne er enige om å kutte i eiendomsskatten. Fire kommuner i Midt-Troms rammes av avgjørelsen.

Kutt Torsken er én av omlag 70 kommuner som må sette ned eiendomsskatten som en følge av regjeringsplattformen til den blågrønne regjeringen.  Foto: Rune Ottarsen

nyheter

Da den nye regjeringen la frem sin regjeringserklæring, Jeløya-plattformen, søndag, var det blant annet med lovnader om kutte i eiendomsskatten.

– Dette arbeidet starter nå. Hus og hjem skal ikke være et skatteobjekt for folk flest, erklærte partileder for Frp, Siv Jensen.

Per i dag har er makstaksten på eiendomsskatt sju promille. Regjeringen setter imidlertid ned den maskimale eiendomsskattesatsen til fem promille for boliger og hytter.

70 kommuner

NRK konstaterer at det er omlag 70 av landets kommuner som med det tvinges til å sette ned eiendomsskatten. Fire av disse kommunene er å finne i Midt-Troms, nemlig Bardu, Berg, Torsken og Salangen. En oversikt utarbeidet sommeren 2017 viste at sistnevnte kommune hadde en eiendomsskatt på seks promille, at Torsken hadde 5,5 promille i eiendomsskatt, mens de resterende kjørte med makstaksten på sju promille.

Selv om eiendomsskattekuttet kanskje gleder mange boligeiere, er Helge Eide, direktør for interessepolitikk i Kommunenes Sentralforbund (KS), kritisk til grepet fra den nye regjeringen.

– Det betyr enkelt forklart at man fra regjeringens side vil ta æren for å ha redusert skatten. Så overlater man det til kommunepolitikerne å forklare innbyggerne hvilke kutt som skal gjøres i kommunene, og det synes ikke vi er spesielt rettferdig, sier Eide til NRK.

Frykter inntektstapet

Også AP-leder Jonas Gahr Støre frykter konsekvensene regjeringens eiendomsskattegrep vil ha for kommunene.

–  Eiendomsskatten er jo noe kommunene tar inn for å kunne løse oppgaver som er viktig for meg og deg, som barnehager og eldreomsorg, sier Støre til NRK.

Kommunene i Norge tok inn mer enn 12 milliarder kroner gjennom eiendomsskatt i 2016.

Spent på når det skjer

Ordfører Fred Ove Flakstad i Torsken kommuner er spent på når eiendomsskattekuttet faktisk blir effektuert.

– Dette året går det jo ikke siden budsjettene allerede er lagt rundt i kommunene, så da kan det tidligst bli i 2019 og kanskje ikke før 2020. Altså kan det hende at det er sammenslåtte Senja kommune som må justere inn dette kuttet, sier Flakstad.

– Hva synes du om kuttet i eiendomsskatten?

– De sier jo helst at de vil fjerne eiendomsskatten, men det er klart med den kommuneøkonomien som Storting og regjering legger opp til, så er det vanskelig for mange kommuner å drive uten nettopp eiendomsskatt, sier ordføreren.

Han mener at kutt i eiendomsskatten må kompenseres for å dekke inn de tapte inntektene til kommunene.

– For Torsken handler det ikke om det store beløpet dersom det kuttes med 0,5 promille, men for andre kommuner kan det dreie seg om store beløper.

Slik så eiendomsskattelista for Midt-Troms ut per juni 2017:

  • Bardu - 7 promille
  • Berg – 7 promille
  • Dyrøy - 0
  • Lenvik - 4,5 promille
  • Lavangen - 0
  • Sørreisa - 0
  • Målselv - 7 promille*
  • Salangen - 6 promille
  • Tranøy - 3 promille
  • Torsken 5,5 promille

* Kommunestyret i Målselv besluttet 15. mars 2017 å redusere eiendomsskattesatsen fra sju til fem promille på boliger/fritidsboliger i kommunen.