– Vi er spesielt fornøyde med at vi har klart å avsløre langt flere rusførere

I 2017 skrev utrykningspolitiet ut 13.382 forenklede forelegg i Nord-Norge.

UP - De aller fleste ferdes rundt på veiene med en adferd det står respekt av, mener distriktsleder Geir Marthinsen.  Foto: Kent-Einar Myreng

nyheter

– Den relativt store økningen på forenklede forelegg er knyttet til fartsovertredelser, opplyser distriktsleder Geir Marthinsen i en pressemelding.

Utrykningspolitiet skrev også ut 1.399 gebyrer, noe som er en nedgang fra 2016 da de ga 1.910 gebyrer.

Stoppet uten førerkort

I 2017 fikk 182 sjåfører beslaglagt førerkortet på grunn av ruskjøring, men totalt ble 380 ruspåvirkede sjåfører stanset.

– Vi er spesielt fornøyde med at vi har klart å avsløre langt flere rusførere enn tidligere år. Her kan en også se at det i under halvparten av tilfellene har ført til førerkortbeslag. Det skyldes en kombinasjon av lavpromille og det faktum at mange som er avslørt ikke innehar førerrett, forklarer Marthinsen.

Følg Folkebladet på Facebook — få nyhetene først

Distriktslederen mener de aller fleste ferdes ansvarlig i trafikken.

– Til tross for økning i antall fartsovertredelser og avslørte rusførere har vi ikke grunnlag for å påstå at det er en negativ utvikling med hensyn til trafikantenes adferd rundt om på veiene. De aller fleste ferdes rundt på veiene med en adferd det står respekt av.

Kjørte for fort

684 sjåfører mistet lappen på grunn av for høy fart i 2017, imens 2017 i mistet 773 sjåfører førerkortet av samme årsak. 41 personer mistet i fjor førerkortet av andre årsaker/adferd.

397 personer ble pågrepet i Nord-Norge i fjor, og en stor del av pågripelsene er knyttet til narkotikakriminalitet. Til sammenligning ble 323 personer pågrepet i 2016.