Ettersøksringen i Lenvik rykket søndag ut til Grasmyr på Senja etter å ha fått melding om den skadde elgen. Jan Oddvar Eriksen, leder av ettersøksringen, forteller at dyret ble avlivet med en gang de kom til stedet.

– Elgen hadde falt på isen og slitt av en sene på innsiden av låret, noe som resulterte i at beinet stod beint ut. Den hadde det ikke godt, men heldigvis gikk det bare en time fra den falt og skadet seg til den ble avlivet, sier Eriksen.

Skled i bakken

Anne-Grethe Furu var den ene av flere som fikk gikk beskjed om dyrets uheldige omstendigheter.

– Det var en nabo av meg som hadde sett at elgen falt og skled på isen i en bakke, med det resultat at den seilte ned hele bakken. Da elgen kom seg opp så hun at den hadde skadet seg, sier Furu.

Hun forteller at hun i utgangspunktet var usikker på hvem hun skulle varsle om det skadde dyret. Ved å legge ut en video på Facebook-gruppa «Elgvarsel i Lenvik, Sørreisa, Dyrøy og på Senja» fikk Furu tips om å ringe politiet, noe hun også gjorde. Det var politiet som igjen fikk gitt beskjed til ettersøksringen.

– Det var kjempebra at ettersøksringen rykket ut så fort, for det hadde vært grusomt om den måtte gå der og lide. Hadde det ikke vært for at det ble varslet om situasjonen, hadde den nok gått en lang og pinefull død i møte, antar Furu.

To utrykninger

Det var ikke bare den skadde elgen på Grasmyr ettersøksringen rykket ut til søndag. Jan Oddvar Eriksen forteller at de også dro ut til Finnfjordvatnet etter at folk meldte inn å ha sett en skadet elg der.

– Der var det ei elgku som haltet. Vi valgte å la den gå siden den hadde to kalver, og siden hun så bra ut da hun kom seg opp i litt fart. Denne elgen hadde nok sikkert også falt og slått seg på isen, sier Eriksen.

– Rykker dere ofte ut til elg som har falt og skadet seg?

– Ja, det skjer hver vinter, og særlig nå som regn og frost gjør at det blir glatt på elvene og vatnene. Elgen har en svakhet bak på ryggen, det vi kaller krysset, og når de faller og slår ut bakparten brekker dette krysset. Da blir dyrene lamme, forklarer Eriksen.

Kryr av elg

For øyeblikket kan man få inntrykk av at det myldrer med elg om dørene. Lederen av ettersøksringen bekrefter at dette faktisk er tilfelle.

– Det er enormt mye elg i Rossfjord, på Silsand, på Senja, i Målselv og i Bardu — det kryr av elg rett og slett. Det virker som om all elg som ikke ble tatt under jakta har trukket ned til folk. Det kommer til å bli et kjempeproblem det her til slutt, mener Eriksen.

Han var nylig ute i Folkebladet og forklarte hvordan elgen gjerne boltrer seg med utildekkede prydbusker i hager. I den anledning ba han folk om å dekke til buskene sine, slik at dyrene i stedet må trekke andre steder for å finne seg noe å spise.

– Men så har vi også Statens Vegvesen som salter veiene. Når det klippes langs veiene om sommeren fyker det opp halvannen meter lang vie som er salt etter vinterens salting, noe som er kjempemat for elgen. Når dyrene finner så mye god mat attmed veiene, og likens i hagene til folk, så vil den helst være der — da slipper den å lete etter mat.

Følg Folkebladet på Facebook — få nyhetene først

Jan Oddvar Eriksen, leder av Ettersøksringen i Lenvik, forteller at de avlivet elgen bare en time etter at den hadde falt og skadet seg.