Hege Gjerdrum har store problemer med å forholde seg til regjeringens, og spesielt Frps, verdigrunnlag. Hun har tidligere proklamert at hun ville trekke seg dersom Venstre havnet i regjering.

Da det før helgen ble klart at Venstre går inn i regjeringen valgte hun å ta konsekvensene av det. Hun melder seg ut av partiet hun representerer i Målselv kommunestyre.

Sammensatt

– Det har vært fokusert mye på at jeg ikke støtter Sylvi Listhaugs innvandringspolitikk, men bildet er mer sammensatt enn som så. Jeg har store problemer med hele verdigrunnlaget til regjeringen og særlig Frp. Derfor er det et helhetsbilde som ligger til grunn for min utmeldelse. På den positive siden er det flott at Venstre har reddet et nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, men der stopper det, sier Gjerdrum, som kan få med seg flere fra Målselv Venstre.

– Jeg vet at det er flere som har samme syn som meg, men hva de velger vet jeg ikke. Jeg skal ha et møte med dem i løpet av denne uka, sier Gjerdrum.

Folkebladet har vært i kontakt med fire av de fem som er kjernegruppen i Målselv Venstre. Ingen av dem følger foreløpig Gjerdrum. Folkebladet har ikke fått kontakt med Marthe Frette som Gjerdrum sitter i kommunestyret sammen med.

Vil fortsette lokalt

Gjerdrum påpeker at det er Venstre sentralt hun protesterer mot, og ikke Venstre lokalt. Hun vil gjerne fortsette i de rollene hun i dag har i partiet, unntatt å være gruppeleder.

– Jeg er ikke på kollisjonskurs med partiet lokalt. Jeg vil gjerne fortsette i de rollene jeg har i dag, hvis lokalpartiet ønsker det og hvis det praktisk lar seg gjøre, sier Gjerdrum.

Hun mener at det ikke trenger å bli et problem selv om hun fortsetter ut valgperioden som uavhengig representant.

Ikke diskutert med meg

Leder i Målselv Venstre, Rolf Austgard, sier at Hege Gjerdrum ikke har diskutert en utmeldelse med han, og derfor kommer hennes ønsker litt bardus på.

– Dette er noe vi må diskutere i styret, sier Austgard, som synes det er beklagelig at Gjerdrum har meldt seg ut av partiet.

– Ja, det synes jeg. Hege er den eneste representanten Målselv Venstre har i formannskapet. Hege har ikke informert meg om de valgene hun har gjort, det er noe jeg er kjent med gjennom media. Derfor kommer det litt bardus på om hun kan representere Venstre i kommunestyre og formannskap, sier Austgard, som sitter i kommunestyret sammen med Gjerdrum og Marthe Frette.

Fornøyd med plattformen

I motsetning til Gjerdrum har ikke Austgard noe problem med å velsigne at Venstre gikk inn i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet. Selv om Venstre både før og etter valget erklærte seg som en varm støttespiller for Bardufoss som både hovedbase for helikopter og 339-skvadronens forsatte tilstedeværelse, kommer ikke dette til uttrykk i regjeringserklæringen som ble kjent i helgen.

– Når det gjelder Bardufoss er en av grunnene til det at vedtaket om Bardufoss er knyttet til forliket mellom Høyre, Frp og Ap. Da er det på forstå som en avtale, og skal den endres må avtalepartene være enige om det. Jeg er trygg på at Venstre vil står på sitt standpunkt når helikoptervirksomheten på Bardufoss skal diskuteres igjen vil våren, sier Austgard.

Han er både overrasket og glad for at Andøya er tatt opp igjen i regjeringsplattformen og skal vurderes på ny.