Kommunen har fått frist til 16. januar med å gi et skriftlig svar til Arbeidstilsynet om bruddene på bestemmelsene både ved Hjemmebaserte tjenester og Boliger for psykisk utviklingshemmede. Svarer ikke kommunen venter det dagbøter fra 1. februar. Problemet er at Dyrøy kommune ikke har svart på Arbeidstilsynets rapport fra august i fjor. Da Folkebladet tok kontakt hadde den nye kommunalsjefen for helse og omsorg vært i stillingen i fem dager.

Har sendt midlertidig svar

Men på fredag sendte Karl Johan Olsen et midlertidig svar til Arbeidstilsynet.

– Dette er todelt. Det ene går på rutiner og opplæring av ansatte i forhold til vold eller trusler om vold. Den prosessen har startet med at vi skal sende ansatte på kurs i regi av Løkta. Da vil noen få et grunnlag for å vite hvordan vi skal jobbe med dette videre. I tillegg skal vi ha et kurs fra kommuneforlaget der vi ser på systemverktøyet som skal brukes til å bygge opp strukturer. Dette har jeg informert om i et midlertidig svar til Arbeidstilsynet på fredag, sier OIsen til Folkebladet.

Fornye beskrivelser

Olsen forklarer at årsaken til at kommunen ikke har svart tidligere er sykemelding og at de har vært uten rådmann i høst.

– Det andre pålegget dreier seg om HMS-arbeid, oversikt over organisering, ansvar og myndighet. Det er en beskrivelse som må på plass. Jeg antar at det gamle er utdatert og at vi må fornye beskrivelsene. Ei utfordring her er at vi har ikke den endelige strukturen eller kommunens organisering på plass, sier han.

Skal trekke i trådene

Olsen mener Dyrøy kommune nå har kommet i bedre situasjon for å ta tak i problematikken.

– Dette ble det ikke jobba med i fjor, men denne jobben tar vi nå opp. Både Tore Uthaug, som nå er rådmann og jeg kommer til å trekke i trådene for å få dette gjort. Det vi gjør da er å innføre noen midlertidige rutiner til den endelige organiseringen er på plass. Jeg ser ikke de store utfordringene i å få dette gjort, men det som nok er mest alvorlig er at Arbeidstilsynet ikke har fått svar fra oss, sier OIsen.