Søndag oppholdt ei elgku med to kalver seg rundt hushjørnene i Strandveien på Finnsnes. Tidligere i vinter er det også gjort atskillige observasjoner av skogens konge i byen.

Skogens konge på besøk i sentrum - se video her.

Leder av ettersøksringen, Jan Oddvar Eriksen, opplyser til Folkebladet at de ofte får henvendelser om elg på Finnsnes.

– Vi kan ikke skyte alle dyrene vi får melding om på Finnsnes. I stedet må folk begynne å dekke til prydbuskene sine, for det er på grunn av disse at elgen oppholder seg der, sier Eriksen.

Godteri for elgen

Tildekking av prydbusker er ifølge lederen av ettersøksringen det beste tiltaket for å ikke tiltrekke elg til hagene.

– Det bygges ut så mye på Finnsnes, og når alle skal ha fine hager med prydbusker, så skal man vite at dette er godteri for elgen. Dyrene går jo på sparebluss i denne tida for å spare energi og klare seg gjennom hele vinteren, og der den finner mat der ligger den og der sover den også — sånn er det bare. Da trenger jo ikke elgen å finne mat andre steder, så når vi ikke dekker til prydbuskene har vi skyld i at elgen oppholder seg her, understreker Eriksen.

Gode tips for å unngå å kjøre på elg - les saken her.

Han poengterer at problemet med elg i hagene ikke er eksklusivt for Finnsnes, men også gjelder i Rossfjord, på Silsand og mange andre steder.

– Folk er kanskje ikke vant til at man må dekke til prydbuskene, men det er det beste tiltaket man kan gjøre for å holde elgen unna. Det er ikke så mye arbeid som skal til, men det må gjøres.

Merkeprosjekt

Historisk sett har det nesten ikke vært elg i Lenvik, verken på fastlandet eller på Senja. I 1954 ble imidlertid den første elgen skutt på Tårnevatnet, og i 1964 ble den første Senja-elgen skutt. Siden den gang har elgbestanden skutt i været.

– Det er klart at vi har kjempegodt beite ved kysten, og elgen har for øvrig skogen for seg sjøl. Derfor må vi gi han litt motstand og ikke la prydbuskene stå der utildekket. Kommunene må også være på hugget og tildele nok elg, for ellers klarer vi ikke å holde bestandene nede, sier Eriksen.

Elgens trekkmønster har også endret seg kraftig de siste årene. Eriksen opplyser at man opplever at dyrene trekker stadig seinere, uten å vite hvorfor.

– For ti år siden fantes det ikke elg på vinteren her etter januar, men det har endret seg. Derfor har åtte kommuner, fylkeskommunen og Direktoratet for naturforvaltning satt igang et merkeprosjekt, der elg i alle kommunene merkes for å se når og hvor den trekker, opplyser Eriksen.

Kommunene Lenvik, Sørreisa, Målselv, Bardu, Dyrøy, Lavangen, Salangen og Balsfjord deltar i prosjektet.

Busk: Jan Oddvar Eriksen, leder av ettersøksringen, ber folk dekke til prydbuskene sine.