– Det er bare ræva, humrer Tommy Larsen når han får spørsmål om hvordan fisket er.

– Vi fisker på Klakkan, og der er det lite å få for tida. I går fikk vi 400 kilo, forteller Larsen.

– Masse fisk

Ifølge han er det imidlertid ingen grunn til nervøse sammenbrudd for fiskerstanden. Larsen mener nemlig at situasjonen er helt slik den skal være.

– Vi har nok vært litt for godt vant med masse fisk over nyttår, og det fordi silda har dratt fisken med seg de siste årene. Nå er vi tilbake til det som jeg kaller normalt, altså dårlig fiske i januar, og så blir det nok bedre i februar, sier Larsen.

Han regner med at fisket tar seg godt opp når torsken fra Barentshavet kommer sigende for å gyte.

Bedre fisk i februar

– Så ingen panikkstemning?

– Nei, for det er helt normalt slik det er nå. Om noen sier noe annet så tøver dem. Det er jo noen av de karene som er kommet til de siste årene, som kun har vært med på de oppturene vi har hatt med mye fisk i januar, som er fortvilet og mener at dette går rett vest. Alt er imidlertid som det skal være, og så er det også sånn at den fisken som kommer i februar har en mye bedre kvalitet ettersom den ikke har spist på sild, påpeker Larsen.

– Dere vurderer ikke å ro lenger ut for å finne mer fisk?

– Nei, vi er så glade i å være hjemme, så da må vi bare holde oss her, ler Larsen.

Fiskefeltet Klakkan er å finne omtrent en time fra Husøy på Senja.

– Ser vi at det ikke blir noe der i februar må vi selvfølgelig flytte på oss, men jeg tror ikke det blir nødvendig, sier Larsen.

Han forteller at flere fiskere fra Senja har dratt lenger av gårde, til Stordjupta, der det er mer fisk å få, men da hovedsaklig sei.

– De fisker sei for å holde hjulene igang, og for øyeblikket er det god pris på sei. Prisen på sei har ikke vært på topp tidligere, og en faktor til at den er bra nå kan nok være at det er lite torsk å få tak i.

Forventer mer

Larsen har holdt på i fiskeryrket i 31 år, de siste 19 årene med egen båt, Husøysund.

– Hvor bra skal egentlig fisket være for at det er godt?

– Er vi rundt et par tusen kilo så er fisket bra, men for å si det sånn så forventer jeg mer når fisken kommer i februar, sier Larsen.

Tommy Larsen liker seg best hjemme, på Klakkan. Foto: Vidar bjørkli