Voldsepisoden mannen nå er dømt for av Senja tingrett, fant sted sommeren 2016. Mannen, som er i 40-årene, var på tur hjem fra Tromsø sammen med en kompis. Alt gikk fint helt til duoen stoppet for å kjøpe seg mat, bare for å finne ut at det ikke var mulig å få kjøpt seg pølse. Kompisen forklarte i retten at mannen etter dette ble så sint at han var helt hvit i ansiktet.

Mannen bestemte seg også plutselig for å endre kjørerute, det til tross for passasjerens protester. Passasjeren reagerte ved å dra nøkkelen ut av tenningen, med den respons at mannen langet ut med en rekke knyttneveslag mot hodet til vedkommende. Kompisen ble påført blåmerker, hevelser og blødninger som en følge av volden, og måtte sendes til sykehus for å sjekke at han ikke hadde brudd i ansiktet.

Frikjent for forhold

Mannen erkjente ikke straffeskyld for noen forholdene han stod tiltalt før, men er nå dømt for to tilfeller med kroppskrenkeser, to tilfeller med trusler, syv brudd på besøksforbud, to tilfeller av ulovlig bevæpning på offentlig sted, ett mindre tyveri, to tilfeller av skadeverk, tre overtredelser av vegtrafikkloven og ett brudd på våpenloven.

Han var også tiltalt for flere forhold, men ble frikjent for disse da det ved disse tilfellene var tvil ved hans tilregnelighet. Blant annet ble han frikjent for biltyveri og kjøring uten førerkort da han i juni 2016 var involvert i et trafikkuhell. Den gang, da politiet kom til stede, snakket mannen usammenhengende og uttalte at «overkommandoen hadde bestemt at han ikke skulle forklare seg» og at «han hadde en direkte link til Jesus».

Psykotiske gjennombrudd

Det ble i forbindelse med behandlinga av straffesaken gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av mannen. Ifølge denne ble det konkludert med at mannen ikke var verken psykotisk, psykisk utviklingshemmet eller handlet under sterk bevissthetsforstyrrelse under handlingstidspunktene. Det ble imidlertid påpekt at han i en periode kan ha hatt kortvarige psykotiske gjennombrudd, derav frikjennelsene av enkelte av forholdene.

For de 20 overtredelsene han ble funnet skyldig i må han sone seks måneders fengsel for. I tillegg må mannen tåle inndragning av to kniver.