Eriksen: – Elgen er absolutt overalt

Leder i ettersøksringen, Jan Oddvar Eriksen, advarer om ekstreme mengder elg langs veiene i Midt-Troms.

ADVARER Leder i ettersøksringen i Lenvik, Jan Oddvar Eriksen.  Foto: Per-Kristian Bratteng

nyheter

Det kalde været i Midt-Troms de siste dagene og ukene gjør at elgen trekker ned mot veier og vann.


– Ekstremt farlig langs veiene nå

I løpet av noen dager har fire elger og åtte reinsdyr blitt påkjørt på Senja.

Jan Oddvar Eriksen i ettersøksringen sier til Folkebladet at det ikke er noen områder som utmerker seg, men at elgen er absolutt overalt.

– Elgen er på trekk og skal forflytte seg fra Nord-Senja til dalførene innerst i Målselv og Bardu. Da går ferden forbi mange veier og der det ferdes folk, sier Eriksen.


Det ble ikke mye til nyttårsfeiring på Eriksen. Han måtte nemlig stå med elgslakt til langt på natt etter en påkjørsel tidligere på dagen.

Virker tam

Han forteller at kulda gjør elgen mindre skvetten og at den nærmest kan framstå som tam fordi den sparer så mye energi som mulig. Det er med på å gjøre situasjonen ekstra farlig ifølge Eriksen.


Kolliderte med elg: – Det gikk styggfort

TIL-direktøren og familien kolliderte med elg Tromsøfamilien skulle på julebesøk i Bardu da en elg plutselig hoppet inn på veien.

– Bilistene må også være klare over at det er elg overalt langs veien nå. Jeg vil oppfordre om å senke fara og ikke minst å se i skavlene etter krysningsspor. Elgen kommer så fort ut i veien og når det først kommer én elg, så kommer det gjerne en til, sier Eriksen som også er opptatt av å understreke at bilister må blende ned lysene i møte med elg.

– Hvis ikke så blir den stående i veikanten. Blender man ned så vil den komme seg over veien.

Enorm forskjell

Eriksen forteller at opp mot 90 prosent av de som kjører på elg er lokalkjent i området der påkjørselen skjer.

– De er ofte vant til å holde fartsgrensa siden de er kjent i området, mens de som kanskje ikke er kjent og vet at det ferdes elg velger å senke farta.

Når det gjelder fart mener Eriksen det er enorm forskjell på å treffe en elg i 50-60 kilometer i timen, kontra 80-90 kilometer i timen.


Kjørte på elg - fører uskadet

Føreren kom fra det uten skader.

– Treffer du den i stor fart så kommer den kanskje inn i bilen. I 60-70 så kan den skvette til side. Den kommer i alle fall ikke inn bilen.

– Hvordan påvirkes elgen hvis det nå skulle komme snø?

– Kommer det mye snø så beveger den seg mer langs veiene. Det ligger veldig mye salt og mye sprett som kommer opp etter at det ble slått gress i veigrøftene i sommer. Dette er god mat for elgen.