Før jul sendte hovedentreprenør NCC melding til byggeherren Troms fylkeskommune om at de tar sikte på overlevering av skolen 26. januar, seks måneder etter at den ifølge kontrakten skulle vært overlevert.

– Vi holder på å avslutte nå. Vi er ikke helt ferdige med utskiftingen av branntettemassene ennå, men vi tar sikte på en sluttbefaring 11.-12. januar og en overlevering 26. januar, sier distriktsjef Nord i NCC, Svein-Arne Sivertsen.

Innflyttingsklar til høsten

NCC og Troms fylkeskommune har ulikt syn på akkurat den saken. Før Folkebladet var i kontakt med NCC mandag ettermiddag uttalte utbyggingssjef i Troms fylkeskommune, Jan Inge Hille dette:

– Vi har selvfølgelig fortløpende kontakt med NCC, men vi har ennå ikke fått noen avklaring om overlevering. Det har vært antydet slutten av januar. Første mulighet for oss til å flytte inn er i vinterferien, men får vi ingen avklaring rekker vi ikke det. Jeg er ikke optimistisk med tanke på at vi skal rekke å flytte inn da, og da er det til høsten som er neste mulighet, sier Hille.

To forhold

Hille sier at dette er en veldig spesiell byggesak.

– Jeg har aldri vært borti noe lignende. Det kan ha vært snakk om få dagers forsinkelse i andre byggesaker, men jeg har aldri vært borti noe tilsvarende til dette, sier Hille.

Svein-Arne Sivertsen forteller at det er to forhold som har gjort at ferdigstillelsen av skolen ble sterkt forsinket.

– Opprinnelig var det en bekymring fra byggherren og Målselv kommune angående brannegenskapene til innerveggene. Det manglet dokumentasjon, noe vi framskaffet. I etterkant ble partene enige om å engasjere en tredjepartskontrollør som skulle gjennomgå bygget. Da ble det påvist at det branntettemidlet som ble brukt i rørgjennomgangen i veggene ikke er godkjent. Dette har ikke noe med problematikken rundt innerveggen å gjøre. Produktet som er brukt var godkjent fram til 2013, men endringer av forskrifter og krav har gjort at dette ikke er godkjent lenger. Det er dette vi har holdt på med å skifte ut fram til nå. Ideelt sett burde vi kanskje ha oppdaget dette i forkant, men nå er det gjort en glipp og det har vi måtte rette opp, sier Sivertsen.

Kan fremme krav

Blir skolen overlevert 26. januar er det seks måneder etter at den egentlig skulle vært overlevert. Jan Inge Hille sier at Troms fylkeskommune kan komme til å kreve erstatning av NCC for at de har måttet drifte to skoler i tidsrommet.

– Det kan absolutt komme på tale. Vi er jo en uskyldig part i dette og vi er nå nødt til å drifte to skoler, sier Hille.

I tillegg er trusselen om døgnmulkt overfor NCC absolutt reell.

– Døgnmulkt vil bli et tema når vi skal sluttføre kontrakten. Vi snakker om opptil ti prosent av kontraktssummen og det betyr drøyt 20 millioner kroner. Det er store beløp det er snakk om, sier Hille.

Ikke ferdig i Finnfjordbotn

Forsinkelsene på Bardufoss kommer i tillegg til at NCC og Troms fylkeskommune ennå ikke er ferdig med sluttoppgjøret etter utbyggingen av Senja videregående skole avdeling Finnfjordbotn som sto ferdig i 2015.

– Vi har frist på oss til 1. april med å bli enige, ellers havner saken i rettsapparatet, sier Hille.

Hille utelukker ikke at også Bardufoss videregående skole kan havne i retten.