–  Hadde flere tatt brannsikkerheten på alvor kunne mange av brannene vært unngått

Hele 15.000 mangler slokkeutstyr på hytta ifølge Tryg.

–  Hadde flere tatt brannsikkerheten på alvor kunne mange av brannene vært unngått, påpeker Tryg forsikring.  Foto: Arnstein Karlsen

nyheter

Mange har feiret høytiden vi har lagt bak oss på hytta. ­En ting som kan være viktig å huske, er at om det begynner det å brenne i fritidsboliger er man i stor grad overlat til seg selv å slokke den.

– Det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke fram, derfor er det svært viktig at man har slokkeutstyr tilgjengelig i fritidsboligen, sier forebyggingsekspert Øyvind Setnes hos Tryg Forsikring i en pressemelding.

Samme krav

Selskapet påpeker at det nå er samme lovpålagte krav om slokkeutstyr og røykvarslere i hytter og fritidsboliger som en vanlig bolig. Til tross for dette brenner det i rundt 1.000 fritidsboliger per år i Norge i snitt.

En undersøkelse foretatt i fjor av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring viser at hele 15.000 hytter mangler slokkeutstyr, og at 8.000 hytter er fullstendig uten røykvarslere, pekes det på i pressemeldingen.

–  Hadde flere tatt brannsikkerheten på alvor kunne mange av brannene vært unngått, sier Setnes.

Undersøkelsen viser også at mer enn 30.000 hytteeiere i Norge har opplevd brann på nært hold det siste tiåret. Mange branner oppstår med bruk av ildsted samt håndtering av aske fra ildstedet.

Lag rutiner

Halvparten av de spurte sier de kaster askeavfallet i naturen, søppelet eller andre steder. En glo kan leve i flere døgn i en askehaug. Derfor anbefales det sterkt å kaste askeavfall i en ildfast beholder.

Samlede utbetalinger etter branner i hytter og fritidshus i 2015 var på 260 millioner kroner.

Gjør det til rutine å sjekke røykvarsleren i det du ankommer hytta, ta med batterier og sørg for å ha slokkeutstyr tilgjengelig. Det er også lurt å skrive ned GPS-koordinatene slik at det blir lettere å finne fram om uhellet skulle være ute, påpekes det videre i pressemeldingen.