– Vi ser at det er mange unge katter som blir meldt savnet, det er noe vi har bitt oss merke i. Det er ikke før katten er rundt året at den utvikler stedssans, før denne tiden bør man til en hver tid være sammen med katten når den er utenfor huset. Folk blir også fort redde når både små og voksne katter ikke kommer hjem i vinterkulda. Jeg har ikke noen tall, men det er en god del som er borte nå, sier Gry Iren Elvelund Nyheim, leder i Dyrebeskyttelsen Midt-Troms, til Folkebladet.

Facebook

Det er gjennom Facebook de fleste savnet-meldingene kommer. Det sosiale mediet er også et viktig verktøy for organisasjonen.

– Det er for oss den beste plassen å legge ut en etterlysning, her blir innlegget delt så mange ganger og vi når ut til så utrolig mange. Folk sender inn et innlegg til oss, vi godkjenner og legger ut. Slik blir det sendt ut melding om et dyr som er savnet, sier Elvelund Nyheim.

904 i Norge

– Det er en fortvilt situasjon når familiens kjæreste venn plutselig ikke er å finne i huset eller i nabolaget, sier Renathe Lund, som er daglig leder i portalen dyrebar.no i en pressemelding.

På deres nettside kan en til en hver tid se hvor mange dyr som er meldt savnet, og folk kan sende inn savnet-meldinger. Siden oppstarten i 2007 er knappe 20.000 saker med bortkomne dyr oppklart.

– Et av hovedproblemene er at det forsvinner dyr daglig fra sine eiere og igjen sitter en hjerteknust familie, og opplever kjæledyreiernes verste mareritt, sier Lund.

Katter

I Midt-Troms er det katter som er husdyret som er mest meldt savnet av eiere.

– Det er generelt lite hunder som blir meldt savnet, det hender jo, men da blir det satt i gang en litt større leteaksjon. Nå er det svært kaldt ute, og katter er mer oppsøkende til andre steder de kan finne ly om de ikke kommer hjem. Det kan være oppvarmede garasjer slik vi opplevde i Målselv for kort tid siden. Katter, spesielt de som ikke er så gamle, fryser fort i hjel ute i denne kulda. Så mitt råd er å holde de inne, avslutter Elvelund Nyheim.