– Litt for grådig når anledningen byr seg

Lørdag varslet Troms politidistrikt om en skadet havørn. «Skaden» ser imidlertid bare ut til å være at ørna har hatt ekstra god apetitt.

KOM SEG IKKE PÅ VINGENE: Denne havørna har slått seg til ro noen dager på stranda på Tennskjær etter det som etter alle solemerker er for stort inntak av mat.Begge foto: Privat  Foto: Privat

USKADD: Leder i ettersøksringen i Lenvik, Jan Oddvar Eriksen, sier at havørna ser ut til å være uskadd.  Foto: Privat

nyheter

For andre gang på kort tid rykket ettersøksringen i Lenvik ut til ei havørn som ikke ville ta av.

I 12-tida lørdag formiddag fikk ettersøksringen i Lenvik melding fra politiet om at ei havørn var blitt sett på Tennskjær, og at ørna ikke ville fly av gårde.

Jan Oddvar Eriksen, som er leder i ettersøksringen, forteller at han og Geir Nermo da dro ut for å se hva som hadde skjedd.

Fant rester

– Vi så da at det var havørn til i nærheten ute på et skjær, og vi oppdaget også at havørna som ikke ville fly av gårde hadde spist av et dyr som vi fant restene av i nærheten.

Eriksen forteller at til tross for at de to flere ganger gikk nesten helt bort til ørna, ville den ikke fly av gårde.

– Vi sjekket og fant ut at den ikke var skadet på noen måte, og etterhvert kom vi til at vi bare skulle dra, og komme tilbake dagen etter.

Sjekker ørna flere ganger

Eriksen og Nermo var dermed også på søndag ute på Tennskjær og sjekket om havørna var der fremdeles – noe den var.

– Joda, den oppholdt seg i fjæra, og ute på et skjær satt det denne gangen to andre ørner. Vi provoserte ørna til å slå ned vingene og bevege seg bortover stranden, og fikk konstatert at det neppe er noen skader på den. Vi så også at den hadde løs avføring, noe som nok skyldes at den har vært litt for grådig i inntaket av mat.

Mange nysgjerrige

Eriksen forteller at det på søndag hadde samlet seg en god del nysgjerrige tilskuere.

– De har nok lest om ørna i lokalavisa, og ville se den selv på nært hold.

Eriksen sier til Folkebladet at det ikke er uvanlig at ørner etter å ha spist godt av et bytte ikke forlater med en gang. Han forteller at ettersøksringen senest for et par uker siden var ute ved Rossfjordvatnet der ei ørn oppholdt seg i hele syv dager før den lettet og forsvant.

– Det virker som den er litt for grådig i inntaket av mat når anledningen byr seg, og dermed har vanskelig for å komme seg i lufta etterpå.

Eriksen forteller at i løpet av dette året har han vært ute på flere slike oppdrag hvor ørna har «strandet» etter det som kan synes å ha vært for stort inntak av mat.

Han forteller at han og hans kollega Geir Nermo også skal ut og sjekke ørna på første nyttårsdag.