Dyrøy kommune har nå via sin advokat sendt ut et brev til Sverdrup at de ønsker reforhandlinger. Hovedårsaken er at kommunen mener Sverdrup unnlot under forhandlingene å informere om at hun var på vei inn i en ny jobb som personalsjef i Modum kommune med en årslønn på 740.000 kroner.

Folkebladet har ved begjæringer om innsyn fått sterke indikasjoner om at Sverdrup må ha visst at hun fikk jobben på dette tidspunktet.

Grunnlaget kan være endret

I denne avtalen får hun lønn fra Dyrøy kommune helt fram til sommeren 2019.

– Dette er basert på hva som har kommet fram i ettertid. Det går på at hun har vært i et aktivt jobbsøkermodus samtidig som hun etablerte seg i en forhandlingsposisjon med oss. Vi oppfatter det slik at all informasjon lå ikke på bordet, og at grunnlaget for denne avtalen derfor kan være endret, sier Alvig Espenes.

Forhandlet samme dag

Nye opplysninger Folkebladet har fått fra Modum kommune viser at Sverdrup forhandlet med Dyrøy kommune samme dag som hun var på det andre jobbintervjuet med Modum kommune. Det skjedde på Skype 20. oktober.

Problemer å få ny jobb

– Kan det bli aktuelt å trekke hele avtalen?

– Jeg tenker at det kan være fornuftig i første omgang å be henne komme tilbake til forhandlingsbordet for å oppklare saken, og vurdere om det er noen misforståelser som det kan klares opp i. Så får vi se hva det fører til, sier Alvig Espenes.

Åpner ikke for reforhandling

Folkebladet sendte saken til Sverdrup. Som tidligere er det Jarle Øra, gjennom Fagforbundets fagforening for rådmenn, som uttaler seg på Sverdrups vegne. Han åpner slett ikke for noen reforhandling av sluttpakken.

– Nei, det er helt uaktuelt, men vi kan møte kommunen for en samtale om de dekker reiseutgiftene, sier han.

– Det er helt greit å informere og orientere, men vi er ikke villig til å ta en omkamp om denne avtalen. Det ser vi overhodet ingen grunnlag for, sier Øra.

– Kommunen mener premissene for avtalen er endret. At hun visste om at hun hadde fått ny jobb da hun skrev under avtalen uten å informere om det?

Kan havne i retten

– Hun visste at hun ville få jobben som personalsjef med ei årslønn på 740.000 kroner da hun skrev under avtalen med Dyrøy kommune?

– Ja, det gjorde hun, men jobben som personalsjef er en underordnet stilling i forhold til en rådmannsstilling, sier han.

– Det folk reagerer på er at rådmenn får hinsides avtaler i forhold til andre når de ikke utfører jobben slik arbeidsgiver ønsker?

– Dette betyr vel at saken kan havne i retten?

– Det er ikke umulig, det kan alltid skje. Men jeg avviser på det mest bestemte at vi har handlet i strid med avtaleloven i denne saken, sier Øra.