3. juledag er som kjent den store byttedagen, hvor folk valfarter til butikker og kjøpesentre for å bytte julegavene de har fått. Det være seg bytting av størrelser som ikke passer, julegaver de har fått to av, eller andre årsaker. 3. juledag markerer også starten på romjulssalget. Da Folkebladet besøkte Finnsnes sentrum denne dagen var det masse folk og tydelig at handledagen har blitt en tradisjon som holdes ved like også i år.

– Det er mye bytting av størrelser, og veldig mange er innom for å få montert opp skiutstyr de har fått til jul og bytte skostørrelser til ski. Alpinbakken åpnet tirsdag så det er ekstra trøkk på dette, forteller han.

Bytte julegaver

Randi Lillegård bor i Tromsø men er opprinnelig fra Dyrøy. Hun har feiret jul i Midt-Troms i år.

– Jeg er innom her for å bytte en julegave som jeg fikk hos pappa. Han trodde jeg var litt større enn hva jeg egentlig er, ler Lillegård.

– Hva synes du om romjulssalget?

– Egentlig så synes jeg det er godt å få slippe å gå i butikker i romjula. Vi kjøper så mye før jul at vi burde tenke oss litt om hva vi bruker pengene på nå, sier hun.

I gangene treffer vi på senterleder Stig Bergheim.

– Det er ikke så mye bytting 3. juledag nå som vi opplevde at det var tidligere. men dagen markerer starten på romjulssalget. Romjula er blitt kjempegode salgssdager, og du vet at nå skal jo alle gavekortene som lå under juletreet brukes, sier han.

Bøker og spill er populære julegaver og på ARK bokhandel har Ylva Sofie Jakobsen det travelt.

– Det har vært kjempemye retur og bytting i dag. Jeg har måttet ringe etter ekstra folk som kommer på nå for det er så mange kunder, forteller hun smilende.

– Hva er det folk bytter da?

– Det er mye av bøker folk har fått to av, og spill, forteller hun.

Ylva Sofie Jakobsen på ARK bokhandel har hatt så mange kunder at hun måtte ringe etter ekstra folk. Foto: Susanne Noreng
Anita Stoltz fra Fjordgård koste seg på kafe før hun skulle se på romjulssalget på Amfi. Foto: Susanne Noreng
Randi Lillegård var innom Intersport for å bytte julegave 3. juledag. Foto: Susanne Noreng
Butikkeier Tore Jakobsen på Intersport forteller om en jevn strøm av kunder innom 3. juledag. Foto: Susanne Noreng