Formannskapet er hasteinnkalt til telefonmøte på fredag for å ta stillign til denne saken. Saken dreier seg om momskompensasjon i forbindelse med utbygging av Krokbekken Panorama. Nå viser det seg at kommunen har mistolket reglene for momskompensasjon og har derfor fått utbetalt 4.5 millioner kroner de ikke skulle.

Avtalen

Målselv kommune inngikk først i 2009 og senere i 2014 en utbyggingsavtale med Målselv Maskin & Transport (MMT) for opparbeidelse av boligfeltet Krokbekken Panorama. Avtalen er utformet slik at MMT opparbeider vei, vann og avløp i boligfeltet, og så overdras denne infrastrukturen til kommunen etter hvert.

Det er i denne avtalen Målselv kommune har mistolket momskompensasjonsreglene. Kommunen fikk juridisk hjelp da avtalen ble inngått, og regnskapene er blitt godkjent siden med utgangspunkt i avtalen. Men etter en revisjon i år ble det stilt spørsmål om reglene for kompensasjon er blitt forstått riktig.

– Vi fikk tak i juridisk eksperthjelp for å gå gjennom saken, og det viste seg at vi har mistolket reglene, sier rådmann Hogne Eidissen.

– Dette er veldig komplekst, og derfor har vi hentet inn juridisk hjelp. Dessverre har vi mistolket bidragsmodellen og derfor må vi gjøre en budsjettregulering, sier økonomisjef i Målselv kommune, Pål Mathisen.

Konklusjonen fra eksperthold er at håndteringen av merverdiavgiften er uriktig og gir ikke kommunen rett til å fradragsføre eller kreve kompensasjon for merverdiavgift.

Ingen betydning

Selv om Målselv kommune må betale tilbake 4.5 millioner kroner får det ingenting å si for bunnlinja på kommuneregnskapet. Pengene hentes fra potten ubrukte lånemidler.

– Det betyr ingenting nå. Vi dekker det inn over ubrukte lånemidler. Disse midlene er allerede tatt opp og det er penger vi likevel betaler renter på. Derfor får det ingenting å si for kommunebudsjettet, sier Eidissen.

Tilbakebetalingen betyr at Målselv får 4.5 millioner kroner mindre å investere i andre prosjekter for.