Det har daglig leder Egil Johansen ved Nord Senja Fisk i Botnhamn fått erfare.

I høst gikk han og fisker Willy-Morten Johansen ut og tilbød en gratis sjark til en fisker som var villig til å flytte til og etablere seg i bygda.

Skrinlegger

Nå har imidlertid Johansen vært nødt til å skrinlegge hele prosjektet.

- Vanskelig å komme inn

- Betyr dette at det er vanskelig for en ungdom som står på bar bakke å komme seg inn i fiskerinæringa?

- Ja, det forteller nok det. Når det til og med er blitt krevende å starte opp med sjark, så viser det at det er blitt vanskeligere enn før for de som står på bar bakke å komme inn i fiskerinæringa. Det er blitt komplisert. Du må ha kapital i ryggen, og enten ha en mor eller far eller ha vunnet i tipping for å ha noen mulighet. Det er synd at det er blitt slik, sier Johansen.

- For en som har planlagt langsiktig og spart nok penger til inngangsbilletten, så stiller det seg anderledes. De tenker på en annen måte, og satser proft fra først stund, blant annet med å kjøpe seg egen kvote i stedet for å satse på felleskvota, slik denne sjarken er myntet på.

Finner annet opplegg

- Er du skuffet over at dere ikke lyktes med å få til det tiltenkte opplegget med sjarken?

- Nei, jeg er ikke skuffet. Vi hadde en tanke, og var bra nært på å ro det hele i land, men det klaffet ikke. Nå skal vi i stedet lage en ny plan rundt sjarken, hvor den inngår i et større opplegg med kvote. Vi skal greie å lage til noe som skaper pluss for bygda uansett, sier Egil Johansen.

Tar imot fisk i romjula

Han holder forøvrig fiskebruket åpent hele romjula, og 2. juledag kunne han ta i mot fangst. Det var fisker Peter Paulsen, som hadde satt bruk allerede 1. juledag, som leverte rundt 3.000 kilo garnfanget sei fra Klakkan.

Iblandet seien var det rundt 10 prosent torsk.

- Det var mulighet til å finne både lever og rogn egnet til mølje, i torsken, forteller Egil Johansen.

- Det er ikke enkelt å komme helt ny inn i fiskerinæringa, uten kapital i ryggen, sier Egil Johansen - daglig leder ved Nord Senja Fisk. Foto: Vidar Bjørkli