Totalt utbetales 2,2 millioner til kommunene i vår region.

Etter Lenvik kommune med 561.951 kroner utbetalt, var det Tranøy i vår region som kom best ut med 448.388 kroner.

For framtida

– Det betyr ikke så veldig mye i år. Dette var penger som vi visste skulle komme, og de er satt av i et disposisjonsfond. Går vi i pluss i 2017 betyr det et større overskudd, men gjør vi ikke det vil beløpet bli brukt for å dekke et eventuelt underskudd, forklarer rådmann i Tranøy, Alf Rørbakk.

Derimot kan fondet få mye å si for fremtiden.

Til neste år anslås det at fondet vil være på omtrent 1,5 millioner. Skulle det stemme vil Tranøy kommune neste år få utbetalt 8,8 millioner for 2018 og 2019.

–Det er klart det vil ha en betydning om vi i snitt får utdelt 4,4 millioner de to neste årene, sier Rørbakk.

Blant annet vil det bety at kommunen ikke behøver å øke eiendomsskatten.

– Men dette er ikke særskilt for oss, påpeker Tranøy-rådmannen og sikter til at de øvrige Senja-kommunene, i tillegg til Lenvik, også mottar midler fra fondet.

80 prosent til kommunal sektor

Det var i 2015 at Stortinget besluttet at det skulle opprettes et Havbruksfond hvor 80 prosent av inntektene fra fremtidig vekst i oppdrettsnæringen skulle fordeles til kommunal sektor (kommuner og fylkeskommuner).

Alle kommuner og fylkeskommuner som det fremgår av Akvakulturregisteret at har klarerte lokaliteter for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjøvann får en respektiv andel av inntektene som skal fordeles årlig.

Jo høyere andel av lokalitetskapasiteten den enkelte kommune/fylkeskommune står registrert med i Akvakulturregisteret, jo større andel av midlene som skal fordeles vil tilfalle dem. Det er Fiskeridirektoratet som står for utbetalingene.

Kun lokaliteter for laks, ørret og regnbueørret inngår i fordelingsnøkkelen til fondet. Foto: Stian Jakobsen